2009-06-03

Svenska hushåll klarar krisen
Färre bilar nyregistreras i Sverige
Svenskar lägger alltmer pengar på husdjur
Krav på skärpta lagar för snabbkrediter
Jordgubbskontroll

Svenska hushåll klarar krisen
Svenska hushåll verkar än så länge få pengarna att räcka till, trots kärva tider. Orsaken är låga räntor, högre löner och skattesänkningar. Det här visar vårens Hushållsbarometer från Swedbank. Men framtiden ser hushållen desto dystrare på och ett flertal planerar att minska konsumtionen det kommande året. För första gången i Swedbanks mätningar planerar hushållen dessutom en billigare semester än förra året.

Färre bilar nyregistreras i Sverige
I veckan blev det klart att den amerikanska biljätten General Motors går i konkurs. Vad som händer med det svenska dotterbolaget Saab är fortfarande ovisst. Och samtidigt som biljättarna slåss för sin överlevnad minskar antalet nyregistrerade bilar här i Sverige. Under maj månad registrerades drygt 30 procent färre bilar jämfört med samma månad ifjol. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Svenskar lägger alltmer pengar på husdjur
Sällskapsdjur får en allt större del av den svenska hushållsbudgeten enligt en undersökning som organisationen Manimalis genomfört tillsammans med Handelns utredningsinstitut. Djur, djurmat, utrustning och veterinärbesök omsatte nästan 9 miljarder kronor förra året. Det är en ökning på 45 % på fyra år. Som jämförelse kan man se till Sveriges BNP, som ökade med 19 % under samma tidsperiod.

Krav på skärpta lagar för snabbkrediter
Plånboken har flera gånger uppmärksammat problemet med snabba lån och skuldsättningar. Nu vill Finansinspektionen skärpa lagar för sms-lån och andra snabbkrediter. Orsaken är den kraftiga ökningen av antalet skuldsatta det senaste året. En ökning Finansinspektionen ser som ett växande samhällsproblem.

Jordgubbskontroll
Och med drygt två veckor kvar till midsommar införs nu en extra kontroll av jordgubbar. Jordbruksverkets inspektörer ska land och rike runt och kontrollera att dom svenska jordgubbarna verkligen är från Sverige. Om falsk marknadsföring eller märkningsfusk misstänks skickas bären för analys. Där kan ursprunget fastställas med hjälp av helsvenska referensgubbar.