Gosskör hotas av nedläggning

Göteborgs gosskör hotas av nedläggning. Orsaken är att den inte passar in i bidragsmallen när kulturbidrag ska delas ut. Gosskören som funnits i nästan 50 år kan inte få kulturbidrag och nu är sponsorpengarna slut.

– Det finns ett slags glapp i kulturbidragssystemet som gör att den här gruppen inte är berättigad till bidrag som andra fria grupper. Fast vi verkar på en professionell nivå men det är också ett problem som hela körsverige lider av, säger Maria Forsström som är dirigent för Göteborgs gosskör.

Problemet för kören är att det bara är dirigenten som är avlönad, och inte sångarna, något som är vanligt när det gäller körer. Gosskören räknas dessutom som barnverksamhet, och de här två sakerna gör att kören inte kan söka något kulturbidrag. Kören får lite aktivitetstöd och lokalbidrag men det räcker inte på långa vägar. Tidigare hade man ett sponsoravtal, men det löper nu ut, och hittar man ingen lösning tvingas kören snart lägga ner.

– Pengarna är slut 31 juli och då får verksamheten upplösas. Vi kallar till ett möte den 8 juni och beslutar då om vi ska upplösa föreningen eller om det kommit en lösning, säger Maria Forsström.

Göteborgs gosskör har funnits sen 1962 och består av 65 killar, 7 till 27 år gamla. Kören verkar i en tradition som kom till innan det blev tillåtet för kvinnor att sjunga i kyrkan, så i stället tog man in unga pojkar för att sjunga sopranstämman. Några av sångarna har varit med i kören så länge som 18 år, och några tänker söka sig vidare till operahögskolan. Maria Forsström ser kören som ett musikaliskt växthus.

– Alla gossar är inte intresserade av att bara spela fotboll eller hockey. Vi har killar som är jätteintresserade av musik och tycker att det är det coolaste som finns. Här får de förebilder i de äldre killarna. Varje kille som är över målbrottet kallar vi herre. De får en gosse att ta hand om och det är väldigt rörande att se ett gäng 23-åriga killar gå runt och ha de här små visparna omkring sig, säger Maria Forsström. Jag är mest sorgsen över att de här musikaliska sångplantorna inte får en chans att fortsätta sjunga tillsammans.

Gosskörens sista framträdande - som det ser ut nu - blir en konsert ihop med Göteborgs Symfoniker i mitten av september.