Besked från UD:

Lund får ESS-anläggningen

Det är nu klart att Lund får den stora europeiska forskningsanläggningen ESS eftersom Spanien backar ur. Det bekräftar utbildningsdepartementet för Ekot.

I dag hålls ett möte i Stockholm där Sverige och Spanien ska diskutera hur man kan samarbeta om forskningsprojektet, som kommer att skapa en hel del jobb.

ESS är en forskningsanläggning där material ska studeras med hjälp av neutroner. Den kan jämföras med ett supermikroskop, där man använder neutroner i stället för ljus.

Sveriges konkurrenter Spanien och Ungern hade tidigare hoppats på att beslutet skulle skjutas upp. Det stod nyligen klart att flera länder har valt att stötta Sverige, bland annat tungviktarna Tyskland och Frankrike. Endast Portugal stöttade en ESS-anläggning i Spanien, som nu alltså har valt att stötta Sverige.

Forskningsanläggningen, som kallas för ett prestigeprojekt, tar upp cirka en kvadratkilometer yta, ungefär en golfbanas storlek. En stor del kommer att vara öppna grönområden, samt laboratorie- och administrationsbyggnader.

Anläggningen beräknas generera ett stort antal arbetstillfällen. Innan anläggningen byggs ska den dock prövas mot strålskyddslagen och plan- och bygglagen.