p1-morgon

Unga sydafrikaner har alkoholproblem

Den som har varit i en kåkstad en fredagskväll, vet att det är då som alkoholen flödar. Alla är medvetna om att det är ett problem, att unga sydafrikaner dricker sprit, öl och vad du vill i mängder och gör saker i berusningen som de kanske ångrar dagen därpå. Vi talar inte om små mängder här. Det sups, särskilt i slutet av månaden, när lönen eller socialbidraget fortfarande räcker.

En del skyller på den rasistiska apartheidregimen. För att den såg till att hålla folk i kåkstäderna med öl. Ölskatten gav inkomster att finansiera andra verksamheter med. Länge fick anställda på vingårdar betalt i vin och det är ett faktum att alkoholismen är hög bland gruvarbetare. Men i dag gäller det också bland många arbetslösa ungdomar.

Thokozani är en ung sydafrikan som är bekymrad över det här. Han förbannar alkoholreklamen. Kändisar gör reklam för öl på tv med gott om sexuella anspelningar. Jättelika affischer som ibland täcker in hela fasader med reklam för whiskeymärken och sprit, finns också i fattiga områden. Visserligen med en varningstext där det står att "alkoholhaltiga drycker inte får säljas till ungdomar under 18 år".

– Problemet är ingen tar ansvar för att alkohol inte dricks av unga under 18, säger Thokozani.

Det kan förstås debatteras om alkoholreklam verkligen bidrar till att vi dricker mer eller inte. Men skillnaden i attityd till alkohol mellan till exempel Sverige och Sydafrika är slående.

Ett exempel: På en av Johannesburgs billiga barer kostar en stor stark omkring 8 kronor. Ett glas vin från 15 kronor och uppåt.  I fattiga områden kan billigt vin kosta 10 kronor litern. 

Samtidigt har 30 procent av sydafrikanerna alkoholrelaterade sjukdomar, men sambandet mellan alkoholkonsumtion, trafikolyckor och brottstatistiken eller mellan alkohol och många flyktiga sexuella relationer och hiv, diskuteras inte i någon större utsträckning.

En vanlig åsikt är att staten tjänar så stora summor på alkoholtillverkningen och alkoholexporten att den aldrig kommer att vilja stå för en ansvarig alkoholpolitik. 

Thokozani säger att med mer och bättre information och utbildning skulle sydafrikaner kunna göra mer informerade val om sina liv, och det är början till att saker och ting kan förändras.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se