Älgar och internet

Många engagerar sig och tycker, men kanske framförallt känner, något om de två älgkalvarna som togs omhand av Lennart Björk i Mårdsel efter att älgkon skrämts iväg. Enligt svensk lag från man inte hålla vilda djur i fångenskap och  igår  skulle älgkalvarna ha avlivats. Men när veterinären tillsammans med polis kom till platsen var hägnet tomt. Lennart Björk berättade hur han tidigt på morgonen schasat ut dem ur hägnet och ut i skogen, för att rädda dom från avlivning och att han kommer att anmäla Naturvårdsverket och Länsstyrelsen till JO. Vi har nog inte hört det sista om dessa övergivna älgkalvar om jag får tro något...

De som trodde att internet var en fluga, alltså något som bara skulle vara modernt ett kort tag, har nog tänkt om och förhoppningsvis hakat på trenden. Michael Nilsson, projektledare på CDT, Centrum för distansöverbryggande teknik vid Luleå tekniska universitet besökte morgonstudion och han hoppades att jag skulle ha rätt när jag siade om att hans jobb aldrig skulle ta slut. För vem hade kunnat drömma om att det skulle vara möjligt att hitta sin nästa på nätet? Eller att människor slipper resa för att träffas, när man kan göra det med hjälp av internet? Miljöaspekten är nog så viktig när det gäller just det men jag hoppas att vi aldrig slutar mötas. Som fysiska människor. Och jag glömde fråga hur ett handslag eller en muntlig överenskommelse gäller över nätet.

Barn i förskoleåldern, upp till sju ungefär, kan också ta del av allt som finns på internet. Barnbibblan.se erbjuder rim och ramsor, sånger och boktips för vår framtid och tanken är att de ska kunna navigera själva. Katarina Dorbell som är utvecklare på regionsbiblioteket Västra Götaland ligger bakom sajten och hon menar att användandet av webbplatsen inte ska konkurrera med pappersböcker, utan att de ska komplettera varandra.

Med start vid lunch idag kommer 23 pensionärer i Boden att åka på en riktig raggarrunda. Nio glänsande amerikanska bilar som ägs av bodensare som tillhör olika veteranklubbar kommer att glida runt på en åktur med passagerarna iförda tidsenliga hattar som Röda korset har piffat till dagen till ära. Tummen upp så kanske någon får åka med!

Vi andra som inte är i Boden och liftar kan hålla tummarna för att någon från Norrbotten finns bland sommarpratarna som presenteras kl.13 idag.

Imorgon vet vi, redan nu vet jag att det är Håkan Sjunnesson som väcker Norrbotten imorgon.

Anna