p1-morgon

I Djibouti är nästan alla välkomna

När jag landade på flygplatsen häromdagen möttes jag av en vägg av värme, en fuktig hetta på minst 40 grader som gör att svetten rinner från topp till tå nästan dygnet runt. På flygplatsen väntade också två läkare i vita rockar och munskydd. Det var inte utan att jag och några av mina medpassagerare började fnissa lite. Den unge läkaren tittade mig allvarligt och djupt i örat med ett instrument och konstaterade att det var "Normal!" och så fick jag lov att träda in i flygplatsbyggnaden.

Det är förstås inget skämt. Djibouti är det andra afrikanska landet efter Egypten som har ett konstaterat fall av svininfluensa, en tvåårig flicka på landsbygden har insjuknat och hon och hennes syskon har nu isolerats.

Inte bara Djibouti, utan även ett par andra afrikanska länder har höjd beredskap på flygplatser och vid gränser för att om möjligt försöka förhindra att influensan sprids. En epidemi skulle drabba fattiga och redan svaga människor svårt, men samtidigt dör tusentals afrikaner varje dag, i sjukdomar som i den rika delen av världen på sin höjd skulle kräva en sjukskrivning.

Djibouti må vara ett litet land, men det har en hamn och det är en viktig militärbas som nu är ännu viktigare i den globala piratjaktens tidevarv.

Som en tidigare fransk koloni så dominerar den franska militären, men det är inte heller en slump att USA har valt att lägga sin militärbas för kampen mot terrorismen just här.

Djibouti är ett liberalt muslimskt land, med grannar som Eritrea, Etiopien och Somalia. Men här är hela världen välkommen, utlänningar tas mest emot med nyfikenhet.  De som möjligen inte välkomnas av alla, är grannarna från Eritrea. Förhållandet mellan länderna har varit ansträngt länge och gränsstrider förekommer av och till.

– Eritreas president är nog avundsjuk på vår hamn, säger Idil, som jobbar i en hotellbar. Men jag tror att presidenten är lite galen.

På teven i baren spelas musikvideor med internationella artister. Idil gillar mest Beyonce och drömmer om att resa utomlands och kanske gifta sig med en man från ett annat land. Hon pratar redan arabiska, somali och franska flytande och håller på att lära sig engelska.

Hon vill helst inte gifta sig med man från Djibouti.

– En del av dem gillar att ha många fruar, men det gillar inte jag. Det är 2009 nu. Och jag skulle bli svartsjuk, säger hon.

Margareta Svensson, Djibouti
margareta.svensson@sr.se