p1-morgon

Kvarlämningar av kolonialismen

Jag har tillbringat en hel del tid på vägarna under de senaste veckorna och det var i Kenya, när vi i tur och ordning passerade genom mjölk, te och sockerregionen, som jag och min chaufför Hope började diskutera kolonialismen. Låt mig ta tre exempel.

Med tanke på att det var britterna som introducerade teet i Afrika, så är det lite kuriöst att många afrikaner också är nästan besatta av te. Som uppväxt i en mjölkdrickande familj, så reagerar jag, och Hope, över att barn här gärna dricker te till frukost. Men jag har också träffat vuxna män som helst dricker te hela dan, till och med till lunchen.

En av mina zimbabwiska bekanta som skickar hem mat till familjen i Zimbabwe varje månad, skickar förstås ris, matolja och majsmjöl, men också alltid en låda tepåsar.

På gränsen mellan Rwanda och Kongo var jag nära att bli gripen. Exakt hur nära vet jag inte, men ett antal ilskna blickar när jag bröt mot lagen fick mig att genast stanna och lyda order.

När jag passerade gränsen var klockan sex på kvällen. Det började skymma och en signal ljöd, som fick alla andra att plötsligt stå blick stilla. Jag stannade också förstås, men när inget hände och ingen prominent person passerade, började jag gå igen bara för att med ett antal ilskna blickar omkring mig bli uppmanad att stå stilla igen.

Det handlar om respekt för landets flagga. När den hissas och halas så står man stilla i många afrikanska länder, även i Kenya. Enligt Hope är det straffbart att inte respektera flaggan. Det gör henne arg, hon tycker att det är en kolonial sed som afrikanska länder bara måste göra sig av med.

En annan sak som irriterar Hope är att Afrikas största sötvattensjö har namn efter den brittiska drottningen Victoria. Det är hög tid att Victoriasjön får ett lokalt namn tycker Hope, men frågan är vad den då ska heta?

I Kisumu i Kenya vill man kalla den Nam Lolwe, med det är ett helt och hållet lokalt namn på det lokala språket luo och det skulle aldrig godkännas av Tanzania och Uganda som också delar sjön. Frågan är om det ens finns ett namn på swahili som alla skulle kunna enas om?

En viss Dida Halake i London håller med. Hon har nyligen skrivet ett öppet brev till Afrikanska unionens ordförande och föreslagit ett nytt namn som inte påminner om den brutala kolonialtiden.

Efter nyligen inträffade händelser med betydelse för regionen så är ett lämpligare namn ett som hedrar en man som härstammar  från trakten. Dida Halake föreslår därför ödmjukt, att sjön ska döpas om till Obamasjön. Lake Obama.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se