Kontantstopp på bussen

Klockan elva upphörde kontanthanteringen på stadsbussarna i Uppsala. Det är fackförbundet Kommunal som har lagt ett skyddsombudsstopp, efter att att en busschaufför blev misshandlad och rånad vid Årsta centrum ombord på sin buss av två män i 20-års åldern i natt. Chauffören klarade sig från skador men hans glasögon gick sönder.
Kim Jonsson är skyddsombud på fackförbundet Kommunal på Gamla Uppsala Buss:

Kim Jonsson är skyddsombud på fackförbundet Kommunal på Gamla Uppsala Buss:

– De resenärer som ämnar betala kontant på bussen kan inte göra det inte det. Tillsvidare. Man får tyvärr uppsöka någon av de fasta försäljningsställena eller automater för att köpa en biljett.

Sedan tidigare har Arbetsmiljöverket beslutat att bussförarna i Uppsala inte får hantera kontanter från och med den 1 juli i år. Men i och med att Uppsala kommun har överklagat det beslutet är stoppet skjutet på framtiden. Men nattens rånförsök har ändrat allt säger Kim Jonsson.

– Jag kan inte som skyddsombud bara sitta och vänta på att det ska komma ett beslut om mina kollegor blir utsatta för hot och våld och dessutom misshandlade i tjänsten, säger Kim Jonsson, busschaufför och skyddsombud för fackförbundet Kommunal.

Elin Jönsson
elin.k.jonsson@sr.se