Uppländska sommarpratare

Evige upplänningen och kompositören Owe Thörnqvist, samt finansmannen och Hebybon Anders Wall, ska båda sommarprata i P1. Det ska även Östhammarsbon Jan Guillou, samt Rasbobon och ständige sekreteraren i Svenska Akademin, Peter Englund, göra.

Först ut är Peter Englund den 31 juli.

– Jag skall bland annat prata om minnet, om språket, om varför tiden går fortare ju äldre man blir och vad som hände när jag mötte en trettio år yngre upplaga av mig själv. Musiken kommer att vara mycket latinsk, beskriver Peter Englund sitt program.

78-årige Anders Wall, debuterar som sommarpratare den 2 augusti. Han beskrivs som en av Sveriges mäktigaste affärsmän och numera också mentor med en sällsynt förmåga att hitta nya, unga entreprenörer.

Han började själv i unga år att göra affärer, studerade vid Handelshögskolan och blev Sveriges yngste börs-vd då han förvandlade AB Kol och Koks till Beijerinvest. Han har ett stort engagemang i hembygden och kulturlivet. Anders Walls Stiftelse delar årligen ut drygt två miljoner i stipendier och utbildningsbidrag.

– Mitt sommarprogram kommer att handla om min spännande resa från utedass och havregrynsgröt till styrelserum och doktorshattar. Jag kommer att berätta om lyckade och mindre lyckade affärer, om hur jag ser på girighet och dagens finanskris. Ni ska få lyssna till härlig musik framförd bland annat av de lysande begåvningar som under åren tilldelats Anders Wall-stipendier. Och så skall jag spela min favoritpsalm, skriver Anders Wall i presentationen av sitt sommarprogram på P1:s hemsida.

Nio dagar senare, den 11 augusti är det dags för Owe Thörnqvist, som har kallats den svenska rockens fader. Numera är han revy- och showartist med kultstatus. Thörnqvist debuterade 1955 och därefter har det blivit många svenska klassiker som Dagny, Varmkorv boogie och Rumba i Engelska parken.

Han är känd för sina ordlekar och livliga låtar, ofta med anknytning till hemstaden Uppsala, han är dessutom flerfaldigt prisbelönt och mottog 2004 H M Konungens medalj av åttonde storleken. Just nu är han aktuell med jubileumsbox och turnén Mr Boogieman – Tack & hej!

– Ett Melodikryss om mitt liv – mina visor och varför. Den jubileumsbox som just utkommit, ger en överblick täckande mitt genombrott som grammofonartist 1955 fram till innevarande år. Det kan bli en nostalgiresa runt musik och människor, platser och händelser som format mitt liv och inspirerat mitt låtskrivande, lyder Owe Thörnqvists presentation av sitt sommarprogram.

Sist ut av upplänningarna är Jan Guillou den