Den blodiga söndagen i Derry

Bloody Sunday blev benämningen på brittiska soldaters dödsskjutning av 13 personer söndagen den 30 januari 1972 i Derry på Nordirland. Dödsskjutningen blev en av de mest betydelsefulla i Nordirlands konfliktfyllda historia delvis på grund av att den utfördes av reguljära brittiska arméenheter och inför allmänt beskådande.

Händelsen rapportades i Ekot av först Lennart Winblad i London och därefter av Bo Järborg från Belfast.

Konfliktens grundorsak var delningen av Irland 1923 då det huvudsakligen protestantiska Nordirland behöll en del av Storbritannien medan det övriga Irland gick mot självständighet efter århundraden av brittiskt kolonialstyre.

Konflikten kom mot århundradets senare del att utkämpas mellan landsändans katolska nationalister och protestantiska unionister. Nationalisterna ville att Nordirland skulle tillhöra republiken Irland, utropad så sent som1949, medan unionisterna kämpade för fortsatt union med övriga Storbritannien.

Våldet hade under hösten 1971 eskalerat mellan främst provisoriska IRA och Ulster Volunteer Force och som svar på detta införde myndigheterna möjligheten att internera utan rättegång. Det var vid en demonstration mot detta som ett av den brittiska arméns fallskärmsjägarförband öppnade eld mot obeväpnade civila. 13 dödades omedelbart, ytterligare en avled senare av skadorna.

En brittisk regeringstillsatt tribunal fann senare att de 13 demonstranterna inte hade skjutits med avsikt att dödas.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se