SÖRMLAND

Dagarna räknade för vargen

Dagarna är troligen räknade för den varg som den senaste tiden funnits i södra Sörmland och angripit tamdjur. Det eftersom båda de remissinstanser som Naturvårdsverket frågar inför sitt beslut om skyddsjakt vill avliva vargen.

Eftersom så få tamdjur i Sörmland är stängslade mot rovdjur är frågan om det någonsin kommer att kunna etablera sig någon varg här.

Håkan Gibro, rovdjursbesiktningsman på länsstyrelsen, som sett vargens angrepp, ser det som naturligt utifrån att fåren går oskyddade.

– Att en varg som går i ett revir med fårdjursbesättningar gör vissa attacker per år är normalt. Han går förbi och ser mat som är serverat, säger Håkan Gibro.

Den varg som sedan i höstas funnits i södra Sörmland och som tros ligga bakom tre angrepp på får och på en kviga är den första stationära vargen i  Sörmland i historisk tid. Sannolikt är det en hona och kommer det en kringströvande hanvarg kan de bilda par och få valpar. Avlivas den blir det ett avbräck för de som hoppas på en vargstam även i i vårt län.

Frågan om skyddsjakt ligger nu som ett prioriterat ärende hos Naturvårdsverket. Både länsstyrelsen och viltskadecenter säger ja till att avliva den, eftersom man i motsats till Håkan Gibro, anser att den är en problemindivid. Men frågan är vilka möjligheterna är att det nånsin kommer att kunna etablera sig varg i Sörmland när nästan inga fårbesättningar är skyddade med säkra stängsel.

Greger Nordlöv är naturvårdsdirektör på länsstyrelsen, och står bakom beslutet att vargen bör avlivas.

– Det finns ju väldigt många och stora fårbesättningar totalt i Sörmland och det är helt omöjligt att på kort varsel åstadkomma ordentligt skydd för dem, säger Greger Nordlöv.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se