Intern kritik mot polisens HBT-utbildning

Stockholmspolisens satsning på att bekämpa hatbrott är inte så omfattande som polisen själv framställer den. Det visar en granskning av P1-programmet Generation Z. Bland annat hävdar Stockholmspolisen att alla anställda genomgått en utbildning om hatbrott mot exempelvis homosexuella, men det stämmer inte.

En av dem är Jocke Beland, gruppchef för polisens så kallade Plattan-grupp.

– Jag tyckte den var mer eller mindre ett påhopp. Väldigt generaliserande och väldigt låg nivå för att den utgick ifrån att alla poliser var mer eller mindre homofober. Det kändes inte bra alls, säger Jocke Beland.

Redan i Stockholmspolisens årsapport för 2007 stod att alla anställda inom myndigheten genomgått en webbaserad utbildning om hatbrott och HBT-frågor, alltså frågor som rör homo-, bisexuella och transpersoner.

Men i själva verket är det fortfarande bara drygt 5 000 som gått utbildningen. Det visar polisens interna dokument och det bekräftar också den polis som haft hand om utbildningen. Det jobbar 6 500 i myndigheten. Vilket innebär att ungefär var fjärde anställd alltså fortfarande inte gått utbildningen.

Och utbildningen är ifrågasatt bland de som gått den. De fick bland annat titta på bilder på olika människor och gissa om de är svenska eller inte, om de är heterosexuella eller om olika grupper av människor är familjer eller inte. Jocke Beland kommenterar en del av testet.

– Här visar man en bild på en asiatiska och sen står frågan: ”Är det här en svensk?”. Det är för mig en mycket konstig fråga. Det är helt ointressant om hon är svenska eller inte. Har hon blivit utsatt för ett brott eller inte, det är mer intressant. Det känns som ganska mycket bortkastad tid.

– Vill man få fram bättre effekt och att polisen blir bättre på att upptäcka och utreda hatbrott så var det här definitivt inte den rätta vägen, säger Jocke Beland.

Nu finns det också poliser som tycker att utbildningen är bra. Och kanske det är bättre med en utbildning som har brister än ingen utbildning alls. Men det tycker inte alla. Så här säger två poliser som vill vara anonyma.

”Kursen kan få en motsatt effekt. Man blir ju helt anti när man blir behandlad som om man gick på lågstadiet.”

”Man får känslan av att utbildningen är utformad för någon som är sex år gammal. Det känns nästan kränkande att behöva genomgå den.”

Länspolismästare Carin Götblad har avböjt att bli intervjuad.

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se