Vård och omsorg

Vanvårdsanmälan leder till kritik

Länsstyrelsen har nu kommit med sitt utlåtande angående anmälan om vanvård av en 90-årig kvinna på Lysehemmet i juli förra året. Socialnämnden i Lysekils kommun får kritik på en rad olika punkter.

Efter tre veckor på Lysehemmet avled kvinnan och hennes dotter anmälde äldreboendet till både Socialstyrelsen och länsstyrelsen för vanvård av mamman.

Länsstyrelsens kritik gäller dåligt bemötande, individuell planering och dokumentation av vården av den 90-åriga kvinnan. Och det får också anses klarlagt, skriver länsstyrelsen, att det förekommit brister i omvårdnaden.

Det som kvinnans dotter klagat på är dålig städning och framför allt dålig vård. Hon besökte sin mamma en dag i juli, gav henne att äta och dricka, innan hon gick ut några timmar. När hon kom tillbaka låg mamman kvar i samma ställning och ingen hade bytt blöja på henne.

Någon vecka senare kom hon på besök igen. Då låg mamman  och sov utan sin underkäksprotes och med en gul sörja runt munnen, som visade sig vara medicinrester som legat kvar i munnen.

Fler exempel finns, bland annat på att hon inte fått den dryck hon behövde. Ett par veckor senare avled den 90-åriga kvinnan.

Den dagen kom dottern till Lysehemmet och såg att mamman var döende. På frågan varför hon inte blivit uppringd tidigare, svarade en sjuksköterska att man "inte bedömt det som så brådskande".

Länsstyrelsen skriver nu att det måste uppfattas som att bemötandet brustit i olika avseenden, exempelvis informationen. Och det får också anses klarlagt att det funnits brister i vården och omsorgen om den 90-åriga kvinnan. Socialnämnden i Lysekil har själv gjort en lex Sarah-utredning som kommit fram till samma sak.

Förutom kritiken mot socialnämnden i det här fallet, så tycker länsstyrelsen att det finns anledning för nämnden och förvaltningen att fortsätta utreda förhållandena på Lysehemmet, eftersom även andra anhöriga klagat på verksamheten där.

Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57