Rykten om devalvering pressar Lettland

I Lettland blir den ekonomiska turbulensen allt större. Det lettiska finansdepartementet misslyckades i dag med att sälja statspapper för motsvarande 760 miljoner kronor. Samtidigt fortsätter räntorna klättra till nya rekordnivåer i Riga.

Den lettiska regeringen brottas med ett stort budgetunderskott. Ett arv från de goda åren, innan den globala finanskrisen slog till i fjol, och landet levde på pengar som var lätta att låna i svenskägda banker.

Men för att kunna vara säker på nästa utbetalning från det stödpaket på omkring 80 miljarder kronor som Internationella valutafonden, EU och Sverige har lovat Lettland, måste budgetunderskottet pressas ner ordentligt. Och det blir svårt utan att göra dramatiska nedskärningar i inte minst vård och omsorg och i undervisningsväsendet. Men gör man inte det blir det inga pengar och landet närmar sig konkursens brant.

Till detta kommer allt ivrigare devalveringsrykten. Den lettiska valutan, lat, är kopplad direkt till euron, men till en alldeles för hög kurs. Det ger en kostnadsnivå där lettiska varor blir dyra att sälja och få vill köpa. Man har försökt rädda situationen genom stora lönesänkningar som man hoppas skall pressa ner priserna.

Men det tycks inte räcka och många tror att en devalvering är oundviklig. Och det gör hela ekonomin skakig när alla är osäkra på vad pengarna egentligen är värda i morgon.

Regeringen och centralbanken avvisar bestämt alla rykten om devalvering, men det gör alla regeringar och centralbanker alltid. Så det vågar få lita på. Det man hoppas på är ett besked från Internationella valutafonden att stödpengarna kommer. Ett sådant besked skulle kunna stabilisera läget en smula.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se