Unga ska lockas att rösta

För att få fler unga väljare att rösta i valet till EU-parlamentet, har fyra av länets åtta kommuner satsat på lokal val-annonsering på en av landets mest populära ungdomssajter.

Drygt 19 200 röstberättigade personer i Uppsala län har en sida på ungdomssjaten, bilddagboken

– Vi har alltså registrerat alla våra medlemmar mot vilken kommun de bor i där man får all information om vilka vallokalerna är och var de finns och när man ska rösta osv, säger Jonas Bengtsson som är ansvarig för den lokala annonseringen på sajten.

Mellan två och fyra tusen kronor kostar det en liten eller medelstor kommun att annonsera om valet till EU-parlamentet på ungdomssajten. Men Jonas Bengtsson, som ansvarar för annonseringen, kan inte bevisa att den faktiskt leder till att fler ungdomar går och röstar.

 – Då krävs det ju en ganska avancerad undersökning mot förstagångsväljarna  och jag tror inte att man kan vid något fall i sådana här undersökningar peka på ett skäl till varför de väljer att gå och rösta, menar han.

 Men när ungdomsajten testade en liknande satsning i valet till riksdagen 2006, tros annonseringen ha haft effekt.

 – Vi hade ungefär tusen personer per annons rakt över. Det var ju alltså över 250 000 ungdomar som gick in på kommuners hemsida och läste om valet, säger han.

 Men att effekten av annonseringen inte går att mäta, verkar inte ha avskräckt Heby, Knivsta, Älvkarleby och Östhammar, som är de fyra kommuner i länet som valt att satsa på ungdomssajten. Lisbeth Rye Danjelsen, sekreterare i valnämnden Knivsta kommun och tycker 2500 kronor är värt att lägga på den här sortens annons:

 – Ja, absolut. Det är det. Det är ganska lite pengar i förhållande i förhållande till det valdetagande som vi hoppas få, förklarar hon.

 Vad hoppas ni på?

– Å många som möjligt! Vi hoppas att öka medvetandet att det är val på söndag bland de unga och få de att komma och rösta. Som äldre så har du ju oftast med dig i bagaget att rösta men de yngre har kanske inte det.

 Om det här faller väl ut, kommer ni även att använda samma metod i riksdags-, landstings- och kommunvalen?
-- Det får politikerna bedöma. Det hoppas jag på, säger Lisbeth Rye Danjelsen, sekreterare i valnämnden i Knivsta kommun.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se