p3 nyheter

Färre svenskar pluggar i EU

Uppdaterad 11:51

Fler och fler unga i Europa pluggar genom EU:s Erasmusprogram. Men i Sverige är det i stället färre som åker ut, visar siffror från internationella programkontoret.

Alla riksdagspartier i Sverige har förslag på hur man ska öka antalet svenska utbytesstudenter. Men det är bara Socialdemokraterna som har det med i sitt valmanifest inför EU-valet nu.

Utbytesstudenter i Bologna:

– Vi ska se till att det blir mer kunskap om detta, så att folk verkligen kommer ut, säger S-kandidaten Marita Ulvskog.

Socialdemokraterna vill skicka ut fler svenskar på utbyte i Europa. Det kan till exempel vara de som pluggar på universitet, men också någon som går på folkhögskola eller som pluggar en yrkesutbildning.

– Man måste hitta nya pusselbitar i ett läge när vi är på väg mot 25 procents arbetslöshet bland unga, säger Marita Ulvskog.

Förslagen handlar inte så mycket om att ändra reglerna i EU utan mer om att berätta vilka regler som finns, med målet att fler svenskar kommer iväg ut i Europa. Här är socialdemokraterna överens med flera andra partier. Moderaterna vill till exempel ha fler studievägledare som kan berätta om utbytet och mer pengar till dem som vill åka iväg.

– De som väljer att plugga någon annan stans kommer tillbaka med massor av nya erfarenheter. Jag är övertygad om att det gör Sverige och Europa bättre, säger Christofer Fjellner som sitter i Eu-parlamentet för Moderaterna och är kandidat i valet nu.

Och fastän Moderaterna inte har den här frågan med bland sina viktigaste punkter nu inför valet, tycker Christofer Fjellner att just utbyte för bland annat studenter och praktikanter är en av de viktigaste sakerna med hela EU.

– Nu inför valet pratar alla om direktiv och lagstiftning. Jag tycker att studenter som pluggar någon annan stans, det är europeisk integration på riktigt.

Bolognas universitet är det äldsta i hela Europa och varje år så kommer det massor av utländska studenter hit, samtidigt som det är massor som åker härifrån till andra ställen i Europa.

-- Det var en unik upplevelse. Jag upplevde det som något som berikade mig både personligt och i form av en ny kultur, säger Fabio Tiberio som bor i Bologna.

Det han pratar om är sin tid som Erasmusstudent i Spanien för ett år sen, han säger att det var en helt unik tid som har berikat honom på en massa sätt.

Här träffar vi också Liubomyra Gak. Hon är från Ukraina, som egentligen inte är med i EU, men som ändå sen ett par år får skicka studenter genom Erasmusprogrammet.

-- För oss från Ukraina innebär Erasmus en möjlighet för unga att få vara med resten av världen. Det är något som vi inte är vana vid, säger Liubomyra Gak.

Vad kommer du sakna när du måste åka hem?

-- Det blir en svår stund. Jag kommer sakna allt jag har upplevt, människorna jag har träffat, ja allt, säger Liubomyra.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se