Ingen euro om Ulvskog får bestämma

Socialdemokraternas förstanamn i EU-valet Marita Ulvskog är fortfarande motståndare till att införa euron som valuta. Det sa hon i morse i Ekots utfrågning inför EU-parlamentsvalet.

– Jag tror att jag skulle rösta nej igen, jag tycker inte att förutsättningarna har förändrats och alla utvärderingar så här långt har visat att vi har kunnat behålla lite mer av vår självständighet. Vi har också kunnat se till att Sverige inte förlorat ekonomiskt på att stå utanför valutan. Så vore det omröstning i dag tror jag att jag skulle stå fast vid mitt nej, säger Ulvskog.

Den viktigaste frågan för Socialdemokraterna är att motverka arbetslösheten som snart är 27 miljoner inom EU.

Marita Ulvskog sa att det inte går att ta initiativ till sysselsättning i EU-parlamentet, men att hon hoppas kunna påverka EU-kommissionen genom debatt.

Den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet kommer inte att godkänna EU-kommissionärer som inte vill förbättra villkoren för kollektivavtalen.

Och Marita Ulvskog står fast vid sitt omdiskuterade uttalande om arbetskraft från Lettland.

– Jag har inte sagt människohandel, jag har sagt en ny form av människohandel och det är precis vad det är. Det är en bra beteckning för vad en del företag ägnar sig åt, det handlar inte om ett företag utan om ett stort antal företag. Jobbtrafficking brukar ni kalla det för i medierna, sa Ulvskog.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se