Pavlova och Cheescake

Kock: Reneé Degerman

I Västergatan 4 juni 2009 bakade Renée Degerman smaskig cheescake och marängig Pavlova.

Pavlova

  • 4 äggvitor
  • 0,5 krm salt
  • 2,5dl socker
  • 1 msk maizena
  • 1-2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk vinäger

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa äggvitor och salt till ett hårt skum. Tillsätt socker i små portioner under fortsatt vispning. Vispa tills smeten är hård och glansig, ca 10 minuter.

Rör försiktigt ner maizena, vaniljsocker och vinäger.

Häll ut smeten på plåt med bakplåtspapper och forma till en rund kaka med en fördjupning i mitten, ca 20cm i diameter.

Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 125 grader.

Baka i 1,5 timme. Ta ut marängen och låt svalna. Fyll med vispad grädde och skivade jordgubbar eller annat gott.

Cheescake

  • 125g kex eller pepparkaka
  • 50g smält smör

Krossa kexen eller pepparkakorna fint och blanda ihop med det smälta smöret. Pressa det till en botten i en form med avtagbar kant.

Lägg två gelatinblad i blöt.

Rör ihop:

  • 150g färskost
  • 10g vaniljsocker
  • 1,2dl visspad grädde

Vispa fluffigt:

  • 1dl socker
  • 2 ägg

Smält gelatinet.

Rör ihop ostsmeten med äggvispet och blanda i det smälta gelatinet.

Häll smeten över kex bottnen och frys kakan ett par timmar.