Kina 20 år efteråt

Myndigheterna tystar ner minnesaktioner

I dag, 4 juni, är det 20 år sedan den kinesiska demokratirörelsen krossades med hjälp av militären i Peking. Inför årsdagen har kinesiska myndigheter tagit till speciella åtgärder för att förhindra protester och minnesceremonier.

"Telefonnumret du ringer är avstängt för tillfället." När Ekot träffade den före detta demonstranten, numera yttrandefrihetsadvokaten Pu Zhiqiang för några veckor sedan berättade han att han hade tänkt gå till Himmelska fridens torg som vanligt för en privat minnesstund.

Men redan i början av veckan blev han tillsagd av polisen att stanna hemma och idag är hans mobiler avstängda och på hans kontor svarar någon besvärat att han inte är anträffbar.

Myndigheterna i Peking har ansträngt sig extra i år för att förhindra alla minnesceremonier som skulle kunna påminna om de spontana massdemonstrationer som hölls i de flesta kinesiska storstäder för 20 år sedan.

Internet har rensats från känsliga sökord och hundratals diskussionsforum, bland annat vissa universitets studentforum, har stängts under förevändning att det pågår en allmän "reparation av servrar".

Kända oppositionella har hindrats från att gå ut, däribland medlemmar av gruppen "Tiananmenmödrarna" som förlorade barn i massakern. Andra greps redan före årsdagen eller har uppmanats att resa bort från Peking med sina familjer.

Det är fortfarande inte utrett hur många personer som dog eller skadades när den kinesiska armén sattes in mot de studentledda protesterna i Peking. Massakern blev inledning på en era av tystnad och censur medan kommunistpartiet riktade all energi mot att förbättra ekonomin.

USA:s kongress och utrikesminister Hillary Clinton har krävt att Kinas regering ska göra upp med historien och släppa de fångar som fortfarande sitter i kinesiska fängelser på grund av sin inblandning i demonstrationerna för 20 år sedan.

Enligt den amerikansk-kinesiska människorättsorganisationen Duihua beräknas 30 personer fortfarande sitta fängslade.

Fristaden Hongkong är den enda plats i Kina där minnesceremonier och demonstrationer är tillåtna idag, och i kväll väntas tusentals människor delta i den årliga ljusvakan för massakerns offer.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se