obamas tal till världens muslimer

"Våra världar är inte motsatta"

USA:s president Barack Obama har i dag talat till världens 1,5 miljarder muslimer. Budskapet var hoppfullt. Obama talade om ömsesidig förståelse och en nystart mellan USA och den muslimska världen som bygger på respekt och gemensamma intressen.

– Men en förändring kan inte ske över en natt. Ett enda tal kan inte radera ut åratal av misstro, sa Obama i talet han höll i Kairo tidigare i dag.

Obama talade om Israel-Palestina-konflikten, och att USA inte kan tolerera de olagliga israeliska bosättningarna på Västbanken.

– Bosättningarna kränker tidigare avtal och det är dags att de upphör.

Men han sa också att USA:s band till Israel är mycket starka och fördömde dem som förnekar Förintelsen. Han uppmanade palestinerna att överge våld.

– Palestiniernas situation är outhärdlig. USA kommer inte att vända ryggen åt palestiniernas strävan efter värdighet, utveckling och en egen stat.

Obama sa i sitt tal att extremister har utnyttjat spänningen mellan islam och västvärlden.

– Vi möts i en tid av spänning och många muslimer har en fientlig syn på väst. USA är inte i krig med islam, men vi kommer att konfrontera våldsamma extremister som utgör ett hot mot vår säkerhet.

– Våra världar är inte motsatta, de överlappar varandra.

Obama citerade Koranen flera gånger och refererade till sina muslimska rötter. Talet avslutades med publikens jubel.

Tidigare i dag träffade Barack Obama Egyptens president Hosni Mubarak och diskuterade fredsprocessen i Mellanöstern.

– Vi talade om situationen mellan Israel och palestinierna. Hur vi kan gå vidare på ett sätt som ger fred och utveckling för dem som lever i regionen, sa Obama enligt AFP.

Talet är efterlängtat, och i Kairo har man laddat inför den amerikanske presidentens ankomst. Säkerhetspådraget är enormt, gatorna avstängda och tusentals poliser övervakar Obamas första besök i det folkrikaste arablandet.

För att nå så många som möjligt har Barack Obama använt sig av sociala medier som Twitter, Myspace och Facebook för att lägga ut delar av talet. Det gick också att prenumerera på höjdpunkterna via sms, på arabiska, persiska eller urdu.

Sofia Eriksson
sofia.eriksson@sr.se