Brottsförebyggande prioriterades bort

Mord, värdetransportrån och bankrån blev resultatet när 26 barn skulle hårdprioriteras av polis och socialtjänst. Ekot har följt upp vad som hände med barnen när det förebyggande arbetet inte fullföljdes.

Polisens och socialtjänstens arbete med att få barn och ungdomar från Stockholms västra förorter att sluta begå brott misslyckades. En lista med 26 brottsaktiva minderåriga skulle hårdprioriteras, men flera barn utvecklades till grovt kriminella trots att de var kända av myndigheterna redan i tidig ålder visar Ekots uppföljning.

Det brottsförebyggande arbetet prioriterats bort säger före detta närpolisen Stefan Anering.

– Vi var några stycken som var väldigt engagerade och det var oerhört frustrerande att det här alltid kom i sista hand. Det var på sin höjd något man kunde göra när man inte hade någonting annat att göra. Samtidigt som man utåt från polisen ofta sa att ungdomsarbete var det viktigaste men det var bara ett slags läpparnas bekännelse. Det var inte så verkligheten såg ut, säger Stefan Anering.

Vad var det ni fick göra i stället?

– Istället fick vi åka radiobil och åka på fotbollskommenderingar och andra saker som prioriterades högre, säger Stefan Anering.

För åtta år sedan gjorde närpolisen en lista över de 26 mest kriminellt belastade tonåringarna i Hjulsta, Tensta och Rinkeby i Stockholm. På listan fanns 13- och 14-åringar som åkt fast för upp till 30 brott var.

Ekots uppföljning visar att trots att ungdomarna uppmärksammades i ung ålder är hälften av dem på listan fortfarande är kända som kriminellt aktiva. Det som började med att de tog mobiltelefoner och snattade har i de flesta fall slutat med fler och grövre brott.

Två har dömts för mord, flera för bankrån eller värdetransportrån. En blev ihjälskjuten förra året i en misstänkt uppgörelse bland kriminella, ett mord som följts av flera andra mord.

Totalt har de 26 ungdomarna på listan dömts eller bötfällts för minst 450 brott, varav 338 brott efter att listan skrevs, visar Ekots genomgång.

Abbe är en av dem på listan. Och han är ett av få undantag. Han och två andra har bara trafikbrott i belastningsregistret. Alla andra har åkt fast för grövre brott sedan listan upprättades år 2000.

– Jag har haft lycka i livet, jag har haft tur tack och lov. Det kunde ha gått illa men Gud har hjälpt mig, säger Abbe.

Flera av Abbes barndomsvänner är döda i dag och han tycker att både polis och socialtjänst borde ha gjort mer för att stoppa utvecklingen.

– De visste redan, de kunde ha hjälpt, vissa har gått bort, vissa har blivit skjutna, de kunde ha hjälpt, tänk dig hur mycket det här kostar för staten. Mina barndomskompisar har fått 4-6 års fängelse och i dag mår de inte bra heller. Om man har blivit dömd 17 gånger, hur ska man få jobb. Jag som arbetsgivare skulle inte anställa. Så fort de kommer ut och har avtjänat sitt straff så blir det samma sak igen och de åker in för ett postrån eller bankrån. Någonstans måste det ha blivit fel, säger Abbe.

11 av de 26 ungdomarna på listan sitter eller har suttit i fängelse sedan listan skrevs, ytterligare två på sluten ungdomsvård. Resten har fått skyddstillsyn, blivit villkorligt frigivna och fått böter.

När listan upprättades kritiserade närpoliserna socialtjänsten för att inte göra tillräckligt. Men polisernas eget brottsförebyggande arbete rann ut i sanden. Närpoliserna skulle dela upp ungdomarna på listan mellan sig för att få en personlig kontakt och motverka en kriminell utveckling. Men så blev det inte, säger dåvarande närpolisen Stefan Anering.

– Många av de här ungdomarna hade vi ganska bra kontakt med som säkert hade kunnat byggas vidare på. Vi uppmärksammade det här för länge sedan och vi satte inte in tillräckliga åtgärder. Det enda man kan säga är att det är ett uppenbart misslyckande, säger Stefan Anering.

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Abbe heter egentligen något annat. I morgon, lördag, sänds en dokumentär om ungdomarna på listan efter klockan 14 i P1.