Fryshuset-projekt kan vara olagligt

Fryshusets och Lugna gatans projekt Support, som finansieras av skattemedel, kan vara olagligt. Support stöttar unga rånoffer, genom att avlönad personal följer med dem i hotfulla situationer.

Lars Sjöberg på Rikspolisstyrelsen är sakansvarig för ordningsvakter och väktare.

– Den som får den här bevakningen kanske tror att man har ett bättre skydd än man egentligen har, och att man kanske utsätter sig för risker som man annars inte skulle utsätta sig för, säger Lars Sjöberg.

”Absolut inte som en livvakt”
Lugna gatans personal följer med brottsoffer som känner sig hotade till skolan eller rättegångar. Arne Danner är chef för Lugna gatan.

– Våra medarbetare i supportverksamheten följer med den här unga personen i vardagen under en period. De kan följa med till skolan, eller till en fritidsaktivitet eller liknande. Inte som en livvakt, absolut inte, utan mer som ett stöd, säger han.

Det kan tyckas vara en god och behjärtansvärd tanke. Men vad händer om det uppstår en våldsam situation, när Lugna gatans anställda saknar både utbildning och tillstånd för att tackla en sådan?

Bryter mot lagen
Det är sådana dilemman som gör att lagen inte tillåter avlönad skyddsverksamhet av andra än poliser eller speciellt utbildade väktare. Det är okej att följa en kompis som är hotad. Men i samma stund som du får betalt, oavsett vem som betalar, så bryter du mot lagen.

Och det spelar ingen roll om man kallar det för stöd eller livvaktsverksamhet. Det är vad man gör som betyder något, säger Lars Sjöberg på Rikspolisstyrelsen.

– Om man skapar ett extra skydd åt en enskild, och det är ju det bevakning handlar om, och gör det mot ersättning, då är det auktorisationspliktigt, säger Lars Sjöberg.

Vad innebär det?

– Att man bryter mot lagen om man utför det här utan att ha tillstånd.

Men om man följer med en person som känner sig hotad, är det då en skyddsverksamhet?

– Ja, på det sätt jag sa, att om man skapar ett extra skydd så är det bevakning av enskild person. Och får man ersättning för det, så är det auktorisationspliktigt, säger Lars Sjöberg.

Men Lugna gatan går dessutom längre än så. I de interna rapporterna från det senaste året, som Ekot tagit del av, framgår det att de anställda tillsammans med förmodade brottsoffer går runt på gatorna och letar efter den som de tror är gärdningsmannen.

Kan leda till ökade risker
En sådan typ av uppsökande verksamhet är ett något som inte ens ett vaktbolag med tillstånd skulle få ägna sig åt, säger Lars Sjöberg.

– En utbildad personskyddsväktare eller ett företag som har auktorisation att utföra sådan bevakning skulle aldrig arbeta på det sättet. Det skulle ju kunna leda till en ökad risk för den person som man avser att skydda, säger han.

För fyra år sedan blev en av de anställda inom Lugna gatans projekt skottskadad när han iklädd skyddsväst följde ett påstått brottsoffer till ett möte på Hötorget.

Det hela slutade i vild skottlossning, och det visade sig att den anställde själv var involverad i ett av de kriminella gängen.

”Fungerade inte i det läget”
Lugna gatans dåvarande projektchef sade efteråt att det hela skötts exemplariskt, men Lugna gatans chef Arne Danner medger nu att den anställde aldrig borde ha tagit på sig uppdraget.

– Med de här inblandade grövre kriminella så var det inte en metod som fungerade i det läget. Det blev andra som klev in, så blev det pang-pang runt det hela, säger han.

Hur kan ni veta att det inte är så i andra fall, när ni går in i en konflikt, att er medarbetare inte är en part i den konflikten?

– Det finns ingen som kan ge garanti för någonting här i världen, men i grunden är det här en verksamhet som handlar om att ge unga människor som blir kränkta ett stöd, säger Arne Danner, chef för Fryshusets Lugna gatan.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Nuri Kino, research
n.kino@journalist.com