Fryshuset-projekt ska ses över

Stockholms stad ska se över de kommunala bidragen till stiftelsen Fryshuset efter Ekots rapportering om det så kallade Lugna gatanprojektet med skyddsverksamhet för unga brottsoffer.

Stockholm bidrar med ett årligt stöd på en och en halv miljon till projektet som enligt Rikspolisstyrelsen kan vara olagligt.

– Jag förutsätter att Fryshuset har tittat på det här mycket noggrant. Jag förutsätter också att polisen har pratat med Fryshuset kring sådana här risksituationer, och själv kommer jag också ta upp den här diskussionen, säger Madeleine Sjöstedt, kulturborgarråd i Stockholm.

Vad ska du ta upp för diskussion då?

– Jag kommer att uppdatera mig kring hur man arbetar med de här frågorna på Fryshuset och att man är medveten om riskerna.

Lugna gatans personal följer med brottsoffer som känner sig hotade. Personalen får lön, det handlar alltså inte om kamratstöd utan professionell verksamhet.

Måste ha tillstånd
Som Ekot berättat tidigare är det olagligt att bedriva avlönad skyddsverksamhet utan tillstånd, och enligt Rikspolisstyrelsen räcker det att följa en hotad person för att det ska klassas som skyddsverksamhet.

Ekot har gått igenom Lugna gatans interna rapporter det senaste året. Av dem framgår det att de anställda tillsammans med förmodade brottsoffer går runt på gatorna och letar efter den som Lugna gatan tror är gärningsmannen.

En sådan typ av uppsökande verksamhet skulle inte ens ett vaktbolag med tillstånd ägna sig åt, säger Lars Sjöberg på Rikspolisstyrelsen.

– En utbildad personskyddsväktare skulle aldrig arbeta på det sättet, eftersom det skulle kunna leda till en ökad risk för den man avser att skydda, säger han

Räknade med polisen
Kulturborgarrådet i Stockholm Madeleine Sjöstedt har räknat med att polisen har kollat de juridiska förutsättningarna innan verksamheten drog igång.

Stockholms stad har alltså inte undersökt om projektet de ger bidrag till är lagligt. Men det har polisen inte heller gjort eftersom ingen har gjort en polisanmälan. 

Det innebär att om Fryshusets verksamhet är olaglig kan den i alla fall få skattepengar från Stockholms stad, eftersom ingen kollar om verksamheten är laglig.

– Jag har haft ansvar för de här frågorna under ganska kort tid och jag har inte haft någon anledning till att tro att detta inte skulle vara en laglig verksamhet, säger Madeleine Sjöstedt.

Kommer ni att fortsätta ge pengar till det här projektet?

– Det kan jag inte svara på nu, det beslutet tas från år till år vad vi ger pengar till för olika projekt.

När kommer du att ta kontakt med Fryshuset?

– Det kommer jag att göra de närmaste dagarna.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Research även Nuri Kino
ekot@sr.se