Politiker tvingade SL teckna dyrt avtal
Den tidigare styrelseordföranden för Stockholms Lokaltrafik, SL, socialdemokraten Anna Kettner, ska ha beordrat tjänstemännen att teckna ett avtal som var flera miljoner kronor dyrare än vad som bedömdes rimligt. Det skedde efter påtryckningar av vännen och partikollegan Anders Carlberg, som är vd för Fryshuset.
Hösten 2004 var SL ett företag i kris. Företagets vd hade tvingats avgå efter alltför vidlyftig representation och företaget skakades samtidigt av en korruptionsskandal där en chef i utbyte mot resor och andra mutor gett bevakningsföretaget Falck mångmiljonavtal för arbete som aldrig utfördes.
Den nya vd:n, Lennart Jangälv, bestämde sig för att syna alla avtal i sömmarna.
Värdar på fel plats
Ett av avtalen gällde de så kallade trygghetsvärdar från Fryshusets projekt Lugna gatan, som funnits i tunnelbanan sen mitten av 90-talet. Lugna gatans värdar skulle öka tryggheten i tunnelbanan genom att lösa konflikter på ett mjukare sätt än ett traditionellt vaktbolag.
Men SL:s interna granskning visade på en rad tveksamheter. Avtalet hade aldrig hade upphandlats, tjänstemännen tyckte att det var för dyrt, och Lugna gatans personal var sällan där den skulle vara: i tunnelbanan.
Sade upp avtalet
SL:s ledning sade därför omedelbart upp avtalet i syfte att göra en upphandling. Kanske fanns det andra företag som kunde erbjuda samma tjänst bättre eller billigare? I stället för att betala drygt tio miljoner kronor årligen ville SL betala bara hälften så mycket. Mer var jobbet helt enkelt inte värt, ansåg vd Lennart Jangälv och SL:s säkerhetsavdelning.
Men det var innan Fryshusets inflytelserike vd, Anders Carlberg, började utnyttja sina politiska kontakter.
– Vi tog kontakt med vd:n och Anna Kettner, som jag känner, och sa att vi tycker det här är dåligt, och vi vill faktiskt prata om det här, säger Anders Carlberg.
Order bekräftas
SL:s ordförande, socialdemokraten Anna Kettner, hade inte svårt att välja sida. Hon beordrade den dåvarande vd:n Lennart Jangälv att teckna ett nytt, lika dyrt avtal med Lugna gatan, som det han nyligen sagt upp. Det utan att något formellt beslut togs i styrelsen. Det här bekräftas för Ekot av flera oberoende källor inom SL:s ledning.
Anna Kettner medger att hon engagerat sig i frågan, men förnekar att det handlat om en order.
– Nu är det här ett tag sedan, så jag är inte helt säker på det; jag har pratat med Anders om den här situationen, att man skulle säga upp avtalet. Sedan gick jag vidare själv, säger Anna Kettner.
Men borde inte styrelsen ha fattat ett beslut om det här? Det handlar ändå om ett avtal på elva miljoner. Varför har inte styrelsen fattat ett beslut om det?
– Vi har fattat beslut om de saker som tjänstemännen har tagit upp att fatta beslut om.
Men om tjänstemännen då får höra från er att ”så här ska det bli”, och punkt?
– Så menar jag att så var det inte, säger Anna Kettner.
Men efter Anna Kettners upprepade påtryckningar skrevs alltså ett nytt avtal som var precis lika dyrt som det som SL nyligen sagt upp just för att det kostade för mycket.
Skyldiga att upphandla
Dessutom gjordes ingen offentlig upphandling, vilket SL är skyldiga att göra enligt lag. Andra företag och stiftelser fick därför aldrig chansen att erbjuda liknande tjänster.
– Ytterst är det naturligtvis skattebetalarna som inte får det bästa av pengarna. Det kan ju vara någon annan som kan göra det här bättre eller till högre kvalitet eller billigare eller något, säger Margareta Hentze, kanslichef på Nämnden för offentlig upphandling.
Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se
Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se
Research även Nuri Kino
ekot@sr.se