Råder det fred i F1-depån? Nej.

Råder det fred i F1-depån? Nej.Visserligen har alla teamen skrivit in sig för nästa säsong men därmed är problemet med max budgeten inte löst. Har det hela blivit en kindergarten för vuxna?

Enkelt sagt vill de inte att fia presidenten Max Mosley skall lägga sig i hur mycket pengar de vill och kan göra av med. De vill själva bestämma.

Eniga är man dock om att sänka kostnaderna men de vill göra det på sitt eget sätt över ett par år. Och inte från ena dagen till den andra som Mosley vill.

Fredagen den 12 juni är en viktig dag. Sista dagen för att hitta en lösning. D.v.s. en kompromiss. Mercedes motorsportchef Norbert Haug har lagt ett förslag. Så vitt jag förstår har de andra cheferna godkänt det. Men inte Mosley. Han påminner mig lite om en lärare som vet allt bättre än alla andra.

En insider som jag pratade med sa att det som retar dem mest är det sätt som Mosley behandlar dem. Inte som jämnlika utan som som små gossar som bara skall göra vad farbror Max säger.

Så risken finns fortfarande att några team bryter sig ur och startar en egen serie. Och det vore en katastrof för alla. Vem kör vilken serie? De etablerade förarna går till den där de tjänar mest. Helt okända förmågor kör den andra serien och intresset är lika med noll.

Vad gör Ferrari? Scuderia har ett speciellt kontrakt med fia och enligt en jurist riskerar de att bli stämda för kontraktsbrott och på många miljoner om de går till en ny serie.

Mosleys förslag har fört med sig att många nya team har anmält sig. Inte mindre än 22 stycken för 13 platser. Namn som Brabham och March finns på listan. Det första kan vi glömma. Ägs av en tysk som försökte köpa Super Aguri och misslyckades totalt. Tror inte att han klarar det den här gången heller.

Finns också ett par gp-stall som kanske klarar av det. Men återigen. Kan någon nämna en förare från den serien? Och de kanske blir stommen i morgondagens F1.

Mosley och stallcheferna måste enas innan allt går åt skogen.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se