Skövde

Travhärva upprör spelare

Den senaste tidens turbulenta travsportshändelser har fått spelarna själva att reagera.

Anledningen är situationen kring travkusken Åke Svanstedt som nu friats från böter och avstängning efter att brutit mot reglerna i ett lopp i mitten av maj. Kjell Berggren driver en spelbutik i Skövde:

– Det har varit många kommentarer om Svanstedt under en längre tid, många säger att eftersom han är väldigt duktigt så har han blivit mer bevakad än andra, säger Kjell Berggren.

– Som föreståndare känns det ibland lite pinsamt hur Svenska Travsportens Centralförbund har skött det här, säger Kjell Berggren.

Givet samtalsämne
Ända sedan Åke Svanstedt fick besked från Svenska Travsportens Centralförbunds disciplinnämnd att han var avstängd så har detta varit samtalsämnet nummer ett på många spelbutiker och bland travintresserade.

Hjälpte kollega att vinna
Anledningen till att han blev avstängd var för att han under ett lopp på Åby bytte spår för att underlätta för en stallkollega att ta hem segern. Svanstedt berättade också om detta i en tv-intervju efter loppet.

Överklagade ärendet
Då valde Åke Svanstedt att överklaga ärendet till Överdomstolen som är ett fristående organ utanför Svenska Travsportens Centralförbund.

Överdomstolen har nu friat Åke Svanstedt från anklagelserna. Allt detta samtidigt som Åke Svanstedt är åtalad för anstiftan till djurplågeri.

Spelare oroade att förlora pengar
Många inbitna spelare kommer till Kjell Berggrens butik runt lunchtid för att satsa på sina hästar. En av dem är Lars-Inge Johansson från Mjölby som spelar varannan dag:

– Jag tycker inte det är bra att det kan förekomma fusk, vi spelare kan ju förlora mängder av pengar på det här. Men det är ju inte bara Svanstedt som gjort detta utan många fler under alla år, säger Lars-Inge Johansson.

Cristopher Johansson
christpher.johansson@sr.se