Mona Sahlin:

"Vi ska inte jaga ungdomar på nätet"

Nu är det Socialdemokraternas tur att svänga i frågan om privat fildelning. I Europavalets slutskede är det allt fler politiker som flirtar med unga, fildelande väljare. Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin valtalade i går i ett regnigt Rinkeby i Stockholm.

– Ungdomar som lever hela sina liv på nätet, de äter, sover, andas och gör allt där. För dem är detta en fråga som är större än vad många av partierna insåg för fyra år sedan, säger Mona Sahlin till Ekot.

Men efter att Socialdemokraterna tillsammans med allianspartierna röstade igenom den så kallade Ipred-lagen har det blivit lättare att spåra dem som ägnar sig åt privat fildelning och de ansvariga för Pirate Bay dömdes nyligen till ett års fängelse.

I Ekots utfrågning i går sa Socialdemokraternas förstanamn i EU-valet, Marita Ulvskog, att partier ändrat uppfattning i frågan sedan omröstningen i riksdagen.

Hennes partiledare Mona Sahlin betonar nu att partiet inte vill att polisen ska jaga en hel ungdomsgeneration.

– Det är en väldig skillnad på vad som inte är tillåtet och vad det är polisen ska jaga. Man ska på ett rimligt och effektivt sätt komma åt dem som stjäl upphovsrättshavarnas pengar och istället tjänar stora pengar kommersiellt på nätet, säger Sahlin.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se