Vård och omsorg

”Djupt beklagligt”

Efter länsstyrelsens kritik mot hur vård och omsorg har skötts på äldreboendet Lysehemmet i Lysekil lovar nu socialnämndens ordförande Ann-Charlotte Strömvall (FP) bot och bättring.

– Det är djupt beklagligt och det är väldigt skämmigt för oss i Lysekil, säger Strömvall till Sveriges Radio Väst. Vi tar åt oss av kritiken och vänder på alla tuvor för att brister ska komma upp till ytan och kunna åtgärdas.

Bakgrunden är en anmälan från en anhörig om vanvård av en åldrig kvinna, som efter kort tid på Lysehemmet dog där förra sommaren.

I länsstyrelsens och socialstyrelsens granskning av Lysehemmet konstateras att en förklaring till bristerna kan vara att hälften av personalen varit vikarier sommartid.

Det ser mycket bättre ut nu i år, säger Ann-Charlotte Strömvall. Men då måste ordinarie personal verkligen se till att att introducera vikarier och ta ansvar för att de äldre får ett värdigt bemötande. Det går inte att bara skylla på vikarier.

Strömvall berättar också att flera anställda på Lysehemmet liksom i andra äldreboenden fått skiljas från sitt arbete, därför att de inte skött sitt arbete på rätt sätt.

– Nu går vi till roten med det här för att skapa kvalitet i äldrevården. Då får vi en verksamhet värd namnet, säger Strömvall.

Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se
0522-67 00 53