SÖDERTÄLJE

Stora besparingar väntar i Södertälje

Södertälje kommun beräknas gå 200 miljoner kronor i back i år, enligt nya budgetprognoser. På ett extrainsatt möte igår tog kommunstyrelsen beslut om ett besparingspaket på 133 miljoner, som kommer att drabba alla verksamheter.

Framför allt är det lågkonjunkturen som är orsaken till krisen. Kommunstyrelsens ordförande, Anders Lago (S) säger att de ökande socialbidragen också är en tung ekonomisk börda för kommunen. Varje månad ansöker cirka 100 nya personer om försörjningsstöd i kommunen.

- Det är människor som blir arbetslösa, som blir utförsäkrade från Försäkringskassan. Och då är vi tvungna att dra i bromsen och dra ner lite på den kommunala expansionen, säger Anders Lago.

Det är det är det andra besparingspaketet som läggs i Södertälje i år. En av delarna är att man skär ned 30 miljoner på verksamheterna i alla nämnder. Men för att få ihop till de 133 miljoner som måste dras in, så planerar kommunen också att ta ut 35 miljoner extra i år från det kommunala bolaget Telge AB, som under många år gått med överskott.

- Ja, vi är ju glada faktiskt att vi har mycket väl fungerande kommunala bolag. Och för de närmaste åren kommer vi att göra ökade uttag på 200 miljoner, utöver det vi normalt gör. Och det gör vi för att undvika en skattehöjning och för att undvika riktigt stora besparingar. Vi tar lite av kommunens kapital för att klara den här lågkonjunkturen, säger Anders Lago.

 Anna-Klara Bankel