Junilistan lever farligt nära spärren

Av partiet Junilistans stora framgång i förra valet till Europaparlamentet 2004 märks inte mycket så här i valspurten inför valet på söndag. Opinionssiffrorna pekar mot att partiet åker ur och försöken att nå ut i medierna går så där. I dag var det pressträff för journalister där Junilistan presenterade en rapport.

Det var bara Ekot som kom till Junilistans presskonferens på Vasagatan i Stockholm. Inte ens partiets dragplåster Sören Wibe dök upp i tid eftersom han satt fast i trafiken.

Jan Å Johansson drar igenom sin rapport om hur de andra partiernas Europaparlamentariker under de fem år som gått svikit sina vallöften.

– Man gör en annan sak i Bryssel, som till exempel fiskeavtalen, säger han.

I rapporten utmanar Junilistan de andra partierna genom att själva lova att inte svika sina vallöften de fem kommande åren, om partiet nu kommer in.

De senaste opinionssiffrorna har legat runt två procent vilket innebär att om det står sig i valet åker Junilistan ur parlamentet. I valet 2004 fick Junilistan hela 15 procent av rösterna och tre platser.

– Det är möjligt att detta med nyhetens behag har avtagit, säger Junilistans första namn Sören Wibe.

Du tror inte att det beror på att det är Sören Wibe och inte Nils Lundgren?

– Det kan det säkerligen göra. Nils Lundgren är ju en oerhört karismatisk personlighet som har ett väldigt stort förtroende. Så det är fullt möjligt att det har en effekt.

Men Sören Wibe ångrar inte att han som socialdemokratisk EU-kritiker lämnade partiet efter många långa år och i stället blev Junilistans förstanamn.

Han tror inte en sekund på att Socialdemokraterna skulle vara mer EU-kritiska än tidigare bara för att Marita Ulvskog är deras första namn.

– Jag tycker att det är ett hycklande.

Tycker du att Marita Ulvskog hycklar?

– Ja, det tycker jag. I varje EU-val går man fram och framställer sig som EU-kritiker. Nu ska man ta tillbaka makt, men jag har inte sett ett enda steg i den riktningen.

Men är inte det ett steg att sätta en före detta nej-sägare till EU på förstaplatsen?

– Eller är det för att förvilla väljarna? Jag tror inte på någon omsvängning, säger Sören Wibe.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se