p3 nyheter

Nya regler kan stoppa extrajobb

Från och med nästa höst kan det bli mycket svårare för folk under 18 år att jobba extra, eftersom Arbetsmiljöverket vill ändra reglerna för vad som räknas som arbetstid.

De vill börja börjar räkna skoltid som arbete:  

– Då blir det ju att om man studerar fulltid, så finns det inget utrymme att jobba eftersom det blir 40 timmar redan i skolan, säger Lise-Lotte Argulander-Klavebäck som jurist på Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare.

Skoltid borde alltså bli lika med arbetstid enligt Arbetsmiljöverket.

De menar att dom måste göra så här för att inte bryta mot EE:s lagstiftning om hur mycket man max får jobba per vecka. Men företagen inom handel, hotell och restaurang tror inte att det var så EU menade med lagen.

– Den största förlusten blir ju för ungdomarna, de som vill ut och testa arbetslivet och jobba en kväll i veckan eller nån helg.

Andra förslag från Arbetsmiljöverket är att minderåriga inte ska få jobba på ställen där det serveras öl, vin och sprit, och inte få jobba i kassa om det inte finns äldre kollegor i närheten.

Men än så länge är alltihop bara just förslag - och eftersom Arbetsmiljöverket har fått en massa kritik så har de skjutit upp regeländringarna och ska ta sig en extra funderare.

– Vi hoppas att de lyssnar på oss, säger Lise-Lotte Argulander-Klavebäck.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se