skinnskatteberg

Bilddagboken - ett verktyg vid valannonsering

För att få fler unga väljare att rösta i valet till Europaparlamentet har mer än hälften av landets kommuner satsat på lokal valannonsering på en av landets mest populära ungdomssajter. I Västmanland har sajten närmare 22 400 medlemmar som får rösta, men bara en kommun i länet gör den här typen av annonsering - Skinnskatteberg.

– Vi har alltså registrerat alla våra medlemmar mot vilken kommun de bor i där man får all information om vilka vallokalerna är och var de finns och när man ska rösta och så vidare, säger Jonas Bengtsson som är ansvarig för den lokala annonseringen på ungdomssajten Bilddagboken.

Mellan två och fyra tusen kronor kostar det en liten eller medelstor kommun att annonsera om valet till EU-parlamentet på ungdomssajten. Jonas Bengtsson, som ansvarar för annonseringen, har inga siffror på att den faktiskt leder till att fler ungdomar går och röstar. Men när man testade en liknande satsning i valet till riksdagen 2006, väckte i alla fall annonseringen ett visst intresse hos de unga.

Att effekten av annonseringen inte går att mäta, verkar inte ha avskräckt Skinnskatteberg, som är den enda kommunen i länet som valt att satsa på ungdomssajten. Det handlar ju inte om någon större investering, menar ungdomssekreteraren Agneta Lundberg:

– Det är ju väldigt billigt för att annonsera och för att nå ungdomar på det här sättet, säger hon.

Kan det här vara ett alternativ när det är dags för riksdags- landstings- och kommunval nästa år?

– Spontant skulle nog jag rekommendera vår valnämnd att göra det för det är ett bra sätt. Det är en väg ut till ungdomsgrupperna, men det är ju inte jag som bestämmer sådant. Det gör ju valnämnden då inför varje val, säger Agneta Lundberg.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se