inför sverige-danmark

Försvarschefen Mellberg: "Defensiven är vår styrka"

Sverige släpper knappt in några mål alls på Råsunda när det spelas kvalfotboll. Olof Mellberg är en stor anledning till detta.

Ingen förlust och bara fem insläppta mål sedan år 2000. Det är landslagets facit i kvalmatcher som gällt något under 2000-talet.

– Överlag har vi väl släppt in lite mål. Det har väl varit en styrka för oss under hela 2000-talet. Vi jobbar hårt för varandra och har en tydlig organisation. Det fungerar för det mesta bra defensivt, säger Olof Mellberg till Radiosporten.

Är den svenska backlinjen samspelt på lördag oavsett vilka som spelar?
– Ja det tror jag. De flesta kan rollerna ganska bra även om Behrang Safari och Oscar Wendt inte har spelat så mycket kanske. Men vi går igenom vårt spel väldigt noggrant under veckan här så det ska inte vara några problem.

Danmark har probem med skador. Generellt, vad blir problemet för en backlinje om reserver spelar?
– Det vet jag inte. För oss har det fungerat även när vi haft skador och avstängningar på nyckelspelare. Men jag vet inte hur Danmark kommer spela.

– Det är klart att en del tunga namn är borta som min kompis Martin Laursen som ju tvingats sluta och sen är väl Daniel Agger tveksam. Men det förändrar inte vårt sätt att se på matchen.

Om Danmark och deras lag på lördag säger Olof Mellberg:

– Danmark har en tydlig idé både offensivt och defensivt så jag tror inte det spelar någon roll vilka som kommer till start. Generellt brukar det inte vara problem att spela tillsammans med bra spelare trots att man inte spelat så mycket ihop innan.

Dag Malmqvist
Anton Boström
radiosporten@sr.se