Akta blåstångens parningslek på söndag

På söndag är det fullmåne. Då kommer blåstången, Östersjöns skogar, släppa ut ägg och spermier för att föröka sig. Det gör tången bara vid tre tillfällen i maj/juni under nymåne och fullmåne, berättar Lena Kautsky, som är professor i växtekologi och föreståndare för Stockholms Marina Forskningscentrum på Askö. Att då sätta ut sin båt nymålad med förbjudna kopparfärger kan spoliera blåstångens återväxt. Skogsdöden under ytan har varit väldigt omfattande under tidigare decennier i Östersjön.

Det var en av Lena Kautskys studenter som upptäckte att blåstången bara parar sig vid nymåne och fullmåne. Arten har funnits i miljarder år och är anpassad för ett liv vid en urtida tidvattenkust. Fast i Östersjön är det bara några centimeters tidvatten, och blåstången tål inte längre att torka någon längre stund. Men sin biologiska klocka som följer måncykeln har den kvar, precis som kvinnors menstruationscykel, vi är ju trots allt sprungna ur havslevande djur vi också i tidernas begynnelse.

Hur blåstången vet att månen är full eller ny har inte  lyckats lista ut ännu. Men att den kan synkronisera sina utsläpp av spermier och ägg till exakta klockslag, främst mellan 19-20 på kvällen har försök visat beror på PH-halten i vattnet. Blåstången tar upp koldioxid och höjer PH-halten i vattnet till 9-10 om det är lugnt i vattnet, som på kvällen. Så fort tången rör sig frigörs istället en massa syre som den producerat under dagen.

Lena Kautsky hoppas att många båtägare helt slopar båtbottenfärg i sommar och istället följer om när havstulpanlarverna är på väg att sätta sig och fortfarande är lätta att ha ihjäl. Antingen med egen borste, eller båttvätt eller genom att åka in i sötvatten för då dör de snabbt.

Blåstångsskogarna som är ett viktigt ekosystem håller så sakteliga på att breda ut sig igen, till glädje för smådjur och fisk. De börjar komma tillbaka på 10 meters djup, där de fanns fram till 50-talet, när nu Östersjön blir klarare igen. Lena Kautsky stoppar tillbaka en av blåstångsplantorna hon visat mig i plastbaljan.

Tänk att jag simmat och åkt båt i Östersjön i snart 40 år, utan att ana hur blåstångens kärleksliv går till. Eller att blåmusslorna är Östersjöns vanligaste djur och håller vattnet rent. Var dag kan man lära sig något nytt - det är verkligen häftigt att leva!