Ännu en brittisk Labourminister avgår

Uppdaterad 05:29
Ytterligare en minister, arbetsmarknads- och pensionsministern James Purnell, har nu tillkännagivit att han lämnar den brittiska Labourregeringen.  Därmed är krisen i högsta grad ett faktum för regeringen och för premiärminister Gordon Brown, som nu har ett starkt tryck på sig att lämna besked om vad som ska hända.

James Purnell är den femte ministern som hoppar av efter att skandalen om politikernas ersättningar blivit känd.

39-årige James Purnell brukar beskrivas som kommande man inom Labour, kanske med chans att bli partiledare. Men nu hoppar han av. Arbetsmarknads- och pensionsministern skriver själv om sitt beslut i ett brev till tidningarna The Times och The Sun. Han skriver bland annat att han vill framföra sina åsikter, hur svårt det än är och han uppmanar premiärminister Gordon Brown att avgå. Gör han inte det, så går Storbritannien mot en framtid med en konservativ regering, hävdar James Purnell.

Beskedet dominerar nyhetsflödet i Storbritannien och en del Labourledamöter ger Purnell sitt stöd.

– Jag tror att Labourpartiet behöver nytt ledarskap och jag hoppas att det kan ske med Gordon Browns välsignelse, säger Labours Graham Allen till tv-bolaget Sky.

Andra Labourpolitiker reagerar snarare med ilska, däribland parlamentsledamoten Geraldine Smith.

– Jag kom just in efter att ha arbetat med valkampanjen och upptäcker att det finns en patetisk samling människor i vårt parti som kampanjar mot premiärministern för att rädda sitt eget skinn, säger hon.

I en kommentar från 10 Downing Street uppges det att Gordon Brown är besviken och att han kommer att ägna de kommande dagarna åt att utse nya ministrar. Och det lär behövas.

Tidigare i veckan meddelade inrikesminister Jacqui Smith att hon ska avgå, hennes besked följdes av kommunministern Hazel Blears avhopp. Blears valde att stiga av dagen före de lokala valen och EU-valet och det talades genast om inte bara ett svek mot Gordon Brown, utan ett politiskt sabotage.

Oppositionspartiet Tories har upprepat kravet på att ett val ska utlysas. Det kan mycket väl ske, men partiet skulle formellt sett kunna välja en ny partiledare utan att hålla val. Gordon Brown är bara vald av partiet, inte av folket. Men skulle skulle detta ske, så skulle sannolikt kritiken mot Labourregeringen växa ännu mer.

Men det finns också en del inom Labour som tror att Brown rider ut även denna storm.

– Han kommer att klara sig, säger Londons före detta borgmästare Ken Livingstone.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se