P3 Nyheter

Jobben viktigaste EU-frågan för unga

Uppdaterad 17:11

Jobb och arbetslöshet är den viktigaste frågan i EU-valet. Det tycker unga i en ny mätning från kampanjen Rösta 7 juni.

Vi har kollat vad partierna vill göra i EU-parlamentet för ungas chanser att få jobb.

Hela listan med kandidaterna:

Läs också:

Miljöpartiets tredje kandidat till europaparlamentet, Bodil Ceballos har kommit till Luleå för att prata med väljare, men bland valstugorna på storgatan är det tomt.

På söndag hoppas hon i alla fall att väljarna ska rösta in henne i Europaparlamentet, och hennes förslag för att minska ungdomsarbetslösheten det är att satsa på miljön.

- Tillsammans med den gröna gruppen i parlamentet vill miljöpartiet avsätta pengar för att genomföra den gröna omställningen. Vi vill att EU avsätter 500 miljoner euro för att skapa 5 miljoner nya jobb i EU-länderna, inom de alternativa energislagen.

P3-Nyheter har ringt runt till elva partier, och det här med satsningar på ny klimatteknik är nåt som de flera partier tror skulle kunna ge nya jobb åt unga.

- Inom den här sektorn tror vi att det ligger en massa nya jobb för ungdomar, säger Ella Bohlin som är Kristdemokraternas toppkandidat nu på söndag.

Sverigedemokraterna säger att de vill göra det svårare för folk från andra länder att komma till Sverige och jobba.

- En stor bidragande orsak till unga i Sverige inte får nått jobb, är att personer från andra länder med lägre lönekrav får de jobben istället, säger Sven-Olof Sällström från Sverigedemokraterna.

Piratpartiet vill mjuka upp upphovsrätten så att det blir lättare för nya företag att jobba inom det området, och flera av de borgerliga partierna tycker det är viktigt att satsa på småföretagen.

- Till exempel genom att göra det lättare för småföretag att låna pengar, och göra det enklare att sälja tjänster över gränserna.

Folkpartiet är de enda som pratar om att införa euron för att ge fler jobb. En gemensam valuta skulle ge Sverige en mer stabil ekonomi och det i sin tur ger fler jobb, säger Folkpartiets kandidat Olle Schmidt.

Socialdemokraterna vill att EU bestämmer ett mål att halvera arbetslösheten bland unga inom fem år, sen vill de inrätta en helt ny tjänst i Bryssel också, säger deras kandidat Åsa Westlund.

- Då tycker vi det vore bra med en speciell Eu-kommissionär som ansvarar för unga människor och deras ställning på arbetsmarknaden.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se