Astra Zeneca inviger laboratorium

I dag, fredag, inviger läkemedelsbolaget Astra Zeneca ett nytt forskningslaboratorium i Mölndal. Satsningen är den enskilt största hittills och har kostat 524 miljoner kronor.

Laboratoriet ska i liten skala tillverka läkemedel som ska skickas över världen för att testas på patienter.

– Med den här anläggningen så är vi kompletta och rustade inför framtiden att kunna främja framtagningen av morgondagens mediciner, säger Peter Nyström, platschef på Astra Zeneca i Mölndal.

I helt slutna system ska man kunna tillverka och hantera olika mediciner, paketera dem och via ett helt automatiskt lager föra ut dem till testpersoner över hela världen.

Projektledare Rolf B Carlsson står framhör husets dyraste anläggning, en 12 meter hög fluid bed-anläggning för 40 miljoner.

– I den kan man då torka material som blivit tillblandat och i en svävande bädd behandla på olika sätt, spraya på det aktiva läkemedlet, du kan spraya på skyddslager. Det är så här man gjort grunden till Losec till exempel. Sen kan man pressa ihop det till en tablett.

I lagret kan bara kranar arbeta och inga människor för där sänker man av brandsäkerhetskäl syrenivån till 14 procent.

– Vi har väldigt unika kemikalier och unika substanser som vi vill bevara och ha i vår forskning, men det här är också viktigt ur ett miljöpåverkande perspektiv om vi skulle få brand och dränka det med vatten. Både för miljön och för oss själva, säger projektledare Fredrik Mannerståle.

– Det vi har byggt ihop gör ju att det här blir en världsunik tillverkning som förpackningsenhet, tillsammans med lagret, säger Fredrik Mannerstråle.

Vid årsskiftet ska Läkemedelsverket komma för inspektion men redan i höst tas förpackningsdelen i bruk.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se