Västerås

Arbetssökande: "Man känner sig som en flipperkula"

För exakt en vecka sen hävde Arbetsförmedlingen avtalet med den privata förmedlaren KFG i Västerås. Anledningen var brister i deras verksamhet. Men flera av de arbetssökande har varit nöjda med servicen de fått från KFG.

– Jag har inte tyckt att det varit några brister. Det har inte varit några större skillnader mot här på Arbetsförmedlingen, förutom att jag på KFG hade samma coach. Här har jag haft fem coacher innan, en träffade jag aldrig ens, säger Jim Pettersson till P4 Västmanland.

I början av veckan fick de 250 personer i Västerås som varit klienter hos KFG ett brev hem som berättade att avtalet var hävt.

Ett sådant brev hamnade i Maj Olssons brevlåda. Men hon har varit nöjd med KFG och inte märkt av några brister:

 – Jag tycker det är synd att avtalet hävts. Det är synd att KFG inte skött sig tydligen.

Men är det något du märkt av?

 – Nej, nej. Jag har tyckt att det varit bra där. Jag har haft en handledare som varit kanon, säger Maj Olsson.

I veckan har arbetsförmedlingen hållit informationsmöten om vad det här innebär för de arbetssökande. Där har de fått veta att Arbetsförmedlingen just nu letar efter nya privata förmedlare som kan ersätta KFG. Men tills vidare tar Arbetsförmedlingen över.

På ett av informationsmötena får de arbetssökande som har samlats veta att de inte kommer få samma hjälp som på KFG. Gruppen på 250 personer är för stor för arbetsförmedlingen.

Det förvånar inte Jim Pettersson:

 – Man känner sig som en flipperspelskula. Man skickas bara runt till olika personer som inte vet vem man är.

 – Det var ju fördelen på KFG, då hade jag en person som jag pratade med hela tiden och som visste vem jag var också. Det kommer de inte göra här, säger Jim Pettersson till P4 Västmanland.

Audrey Erath
audrey.erath@sr.se