Växjö kommun

"Vi kan inte storma in till folk"

Polisen kan inte göra något åt den situation i en by i Växjö kommun, där varken föräldrar eller kommunen tycker att det är tillräckligt säkert att låta barnen gå till och från skolan. Enligt närpolischef Ola Severinsson, har polisen gjort allt som de kan.

Tidigare artikel:

Som Sveriges Radio Kronoberg tidigare berättat har kommunen som en säkerhetsåtgärd infört skolskjuts åt barnen, fast de egentligen inte har rätt till det, och detta på grund av en grupp kriminellt belastade människor som bor i byn.

– Vi har varit ute och haft mycket kontroller och vi har varit på plats då det anmälts brott. Men annars är det inte så lätt som man kan tro att göra något. Vi kan inte storma in till folk hur vi vill. Man är ganska skyddad som individ i det svenska samhället, säger Ola Severinsson.

Stor oro i byn
Det var år 2002 som Växjö kommun beslutade att barnen i byn ska ha skolskjuts fast att de egentligen bor för nära skolan. Kommunen ansåg inte att det var säkert för barnen att gå eller cykla till skolan, då en grupp människor som bor vid vägen till skolan har skapat stor oro i byn. Bland annat var föräldrar rädda för att deras barn skulle bli överkörda när personerna var ute och körde narkotikapåverkade.

Och kommunen bedömer läget som lika allvarligt idag och skolskjutsen finns därför kvar.

Och enligt Ola Severinsson har den här gruppen varit mycket stökiga under åren. Bland annat har polisen flera gånger varit här och gripit dem för olovlig körning, rattfylleri eller drograttfylla. Och den man som äger fastigheten har dömts av Växjö tingsrätt för bland annat narkotikabrott, stölder och misshandel.

– När de begår brott finns vi ju där och de har ju också fått fängelsestraff och böter vid flera tillfällen, säger Ola Severinsson.

Polisen förstår oron
Men eftersom mannen äger sitt hus och har all rätt att bo och leva kvar, så kan man alltså inte göra mer. Även om Ola Severinsson förstår föräldrarnas oro.

– Jag skulle nog haft samma uppfattning om jag själv haft barn som skulle gå och cykla förbi fastigheten dagligen, säger han.

Och Severinsson tror att problemen kommer att fortsätta.

– Jag hade önskat att jag kunde se ett ljus i tunneln men jag har svårt att se det framför mig just nu, säger Severinsson

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se