Turkiska trupper på plats

Stridsflygplanen från de tio länder som deltar i Natos stora övning Loyal Arrow har nu börjat anlända till flygflottiljen F21 utanför Luleå. De allra första planen kom Turkiet med strax före klockan ett igår torsdag.

Det var en lång resa på fem timmar som de hade bakom sig, berättar en av de turkiska piloterna. De kommer att få uppdrag att genomföra men vet inte exakt vad det blir.

Övningen har kritiserats av flera politiska partier och organisationer i länet för att bland annat vara ett hot mot Sveriges alliansfrihet. Men Erik Engström, en av piloterna på F21, försöker att inte tänka alltför mycket på det.

- Det går aldrig att koppla bort det helt, för man får inte blunda för sådana saker. Men när det gäller att utföra vår profession och att delta och flyga i övningen så måste vi fokusera på bara det, säger han.

Syftet med flygövningen är att länderna ska träna samarbete inför gemensamma insatser. För Sveriges del blir det också en övning på hemmaplan med allt vad det innebär av logistik och praktisk organisation.

Flygövningen Loyal Arrow börjar på måndag och håller på i drygt en vecka.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se