Polisen förbereder för hektisk nationaldag

Fotbollslandskamp mot Danmark på Råsunda, kunglig kortege från Slottet till Djurgården, firanden, demonstrationer och motdemonstrationer på flera håll gör att polisen sätter in stora resurser.

Men Lars Byström, insatschef på Stockholmspolisen, hoppas ändå på en lugn dag.

– Det kommer att krävas resurser lite överallt, och det är ju olika karaktär på det här jippona. Men jag ser inga direkta orosmoln just nu i alla fall.

På för- och eftermiddagen demonstrerar Nationaldemokrater i Södertälje. Sannolikheten att de möter motdemonstrationer är stor, då organisationen Stoppa Rasismen/Aktivt Ickevåld också fått tillstånd att demonstrera där. En av polisens utmaningar blir att hålla isär de båda grupperna.

– Vi har gjort bedömningen att det är liten risk för kravaller i Södertälje, säger Lars Byström, insatschef på Stockholmspolisen.

Vad har ni för beredskap om det kommer motdemonstranter som inte har tillstånd?

– Vi har ju en poliskommendering som ska kunna hantera eventuella oroligheter.

Men övrigt väntas nationaldagen präglas av firanden. Ett festtåg med flera hundra deltagare väntas marschera från Kungsträdgården till Skansen framåt kvällen och senare kring klockan halv sju blir det kunglig kortege från slottet till Djurgården och Sollidenscenen.

Och dagens sista evenemang är den viktiga fotbollslandskampen mot Danmark på Råsunda. Men Lars Byström tror inte att det blir oroligt där heller.

– Landskamper renderar sällan några oroligheter vad det gäller upploppssituationer om man jämför med till exempel derbyn.

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se