Ohly: Vi har inte riktigt nått fram

Ett parti som har det motigt i slutspurten är Vänsterpartiet, som i mätningarna får mellan fem och sex procent av väljarsympatierna.

I förmiddags träffade vänsterledaren Lars Ohly väljare i ett kylslaget Stockholm och han var besviken över de dåliga siffrorna.

– Vi borde istället öka i slutskedet av valrörelsen och vi har inte riktigt fått fram att EU-kritiska väljare måste gå och rösta. Jag tror att det visar sig i opinionssiffror, våra väljare säger i stor utsträckning att "vi vill inte vara med, vi vill inte rösta, vi vill inte legitimera det här". Men det är en dålig protest för ingen bryr sig om den, då är det bättre att protestera genom att rösta på Vänsterpartiet, säger Lars Ohly till Ekot.

I valet 2004 fick Vänsterpartiet 12,8 procent, vilket ger två mandat i EU-parlamentet.

Men den här gången ser det dystert ut för partiet. Om opinionsmätningarna stämmer med verkligheten kommer partiet att förlora ett av sina två mandat.

Vänsterpartiet är nu det enda av riksdagspartierna som står fast vid kravet att Sverige ska lämna EU. Frågan är hur det påverkar väljarna?

– Det borde snarare tala för oss, för att det finns väldigt många svenskar som är negativa till EU-medlemskapet och som är kritiska till att EU får allt mer makt. Vi borde kanske ha utnyttjat det bättre, säger Lars Ohly.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se