Lettisk kris gör svenska bolån dyrare

Krisen i Lettland gör att svenska bolån blir dyrare. Flera av de svenska storbankerna är involverade i Baltikum och riskerna gör att bankernas upplåningskostnader ökar.

Under den senaste veckan har flera bolåneföretag höjt sina bolåneräntor och i dag kommer ännu en våg av höjningar. Hittills har bland annat SBAB, Ikanobanken och Skandiabanken meddelat att man höjer både korta och längre räntor.

Flera av de svenska bankerna har lånat ut stora summor pengar till Baltikum och Lettland. Risken för att pengarna inte kan betalas tillbaka ökar, därför vill investerarna ha bättre betalt. Det gör att svenska bolån blir dyrare.

Räntorna på lån mellan banker i Riga, interbankräntan, är redan skyhög och stiger ytterligare i dag. I går låg interbankräntan på strax under 17 procent. I dag är den närmare 20 procent.

I dag kom också besked om att Nordea har lånat ut 440 miljoner kronor till Litauen. Lånet kommer sedan Litauens budgetunderskott skenat.

Nämnas kan också att centralbanken i Riga under det senaste året har använt en tredjedel av sin valutareserv på stödköp av valutan.

Lettlands premiärminister Valdis Dombrovskis återupprepade i dag sitt mantra. Han dementerar att landet förbereder en devalvering.

Samtidigt säger Sveriges finansminister Anders Borg i dag att det kommer att krävas ytterligare åtgärder av regeringen i Lettland för att nå framsteg.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se