EU-parlamentsvalet

Många har förtidsröstat i valet

På söndag avgörs valet till EU-parlament men det är många i Dalarna som redan har varit och röstat. På flera valnämnder i kommunerna tycker man att det varit väldigt många som förtidsröstat i år. Ingalill Bergensund är en av alla de som har tagit chansen och röstat på Statsbiblioteket i Falun.

Valnämnden i Avesta rapporterar att det har kommit in mer än dubbelt så många förtidsröster i år jämfört med poströstningen 2004 motsvarande dag. I Avesta är det utöver val till EU-parlamentet en lokal folkomröstning. Den ska avgöra om järnvägsstationen ska ligga i Avesta eller i Krylbo.

I Falun har det varit kö flera gånger till valurnorna på stadsbiblioteket.

- Det är väldigt mycket folk, dom senaste dagarna har det varit över fyrahundra per dag, säger

Ingrid Welander jobbar som valförrättare på statsbiblioteket i Falun.

Ingalill Bergensund är en av dem som har röstar på biblioteket i Falun och hon tycker det är toppenbra att chansen finns att göra sitt val i förtid.

– Det är självklart att rösta så fort man kan så det blir gjort, säger Ingalill Bergensund.

De går att förtidsrösta imorgon också i Falun men då är det Rådhuset som gäller. Ingrid Welander tror på ett bra valdeltagande från Faluborna, om det kommer lika många och förtidsröstar idag och imorgon som de gjort de senaste dagarna.

– Det verkar som det blir fler nu än förra gången, säger Ingrid Welander.

I en del kommuner har förtidsrösterna varit färre än vid valet 2004 och på andra ställen säger de på valnämnden att det är ganska lika sedan tidigare.

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se