Intrång på flygflottiljen F21

Strax efter kl 12.30 idag omhändertogs tre personer vid F 21 i Luleå. Det var två män och en kvinna som befann sig i en bil innanför F 21:s skyddsobjekt.

Det var personal ur flottiljens flygbassäkerhetskompani som fann anledning att omhänderta personerna. Enligt informationschefen Sara Burlage gjordes omhändertagandet under lugna förhållanden.

Polispatruller anlände till platsen och personerna har överlämnats till polisen.

Enligt vakthavande polisbefäl i Norrbotten Hans Österlund är de tre som omhändertogs vid F 21 fortfarande frihetsberövade. Det pågår en utredning som kommer att visa om de begått något brott eller inte. Klart är att de tre personerna överträtt de avspärrningar som gäller och därmed brutit mot skyddslagen som är till för att skydda speciella objekt.

De tre personer som omhändertogs vid F 21 är ännu inte gripna och någon åklagare har därför inte kopplats in på ärendet. Utredningen som pågår kommer visa om ärendet ska överlämnas till åklagare eller inte.

Polisen har tidigare uppgett att man befarar att aktioner kan komma att riktas mot den NATO-ledda flygövningen Loyal Arrow.

Stridsflygplanen som deltar i övningen började anlända till F21 under gårdagen.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
carin.sjoblom@sr.se