Utländsk medborgare kan få id-kort

Sedan i måndags går det att ansöka om id-kort vid Skatteverkets kontor. Det underlättar för till exempel invandrare som saknar identitetshandlingar. På kontoret i Sundsvall har det också hittills varit enbart utländska medborgare som ansökt om Skatteverkets id-kort.

För att få Skatteverkets id-kort behöver man antingen visa upp en annan giltig legitimation, som pass, eller ta med sig en person som kan identifiera den sökande och har eget giltigt id-kort. Den medföljande kan vara till exempel en nära anhörig, eller en arbetsgivare man haft sedan mer än ett år.

Id-kort kan man också skaffa på banken, men då krävs ofta att man har annan giltig legitimation. Gränserna för att identifiera sig via en anhörig är ofta snävare. Polisen utfärdar förutom pass också nationellt id-kort, men det kan bara den som är svensk medborgare ansöka om.

Fernando Natalicio Chincócolo fick problem när han tappade plånboken med id-kortet i. När ha sedan ville ta banklån för att renovera huset fick han nobben. Nu ansöker han om Skatteverkets id-kort.

Målgruppen är utländska medborgare
Skatteverket kräver, förutom att man kan styrka sin identitet, att man är folkbokförd i Sverige och har fyllt 13 år. Avgiften på 400 ska betalas innan man kommer till Skatteverkets kontor för ansökan och fotografering. Skatteverket rekommenderar att man kontrollerar att man verkligen kan få ett id-kort, eventuellt med ett telefonsamtal, innan man betalar eller åker till kontoret.

Det är hittills uteslutande invandrare som har tagit chansen att ordna ett id-kort sedan möjligheten gavs från och med i måndags, berättar Mona Vesslegård, informatör på Skatteverket i Sundsvall.

– Svenska medborgare har inte kommit in än men det är ju inte bara Skatteverket som gör id-handlingar. Det finns ju fortfarande polis och bankerna, så vi vill vara ett komplement till dem. De här personerna som har kommit är ju precis dem vi riktar in oss på, säger Mona Vesslegård.

Reporter Oskar Pierrou, SR Västernorrland