p3 nyheter

"Jag har inte dåligt samvete"

I dag berättade högskole- och forskningsministern Lars Leijonborg att han hoppar av regeringen. Anledningen är att han vill göra något nytt efter nästan 40 år som politiker säger han. 

Vem som ska ta över efter honom kommer bli klart vid midsommar och Andrea Rishaug som pluggar på KTH hoppas att den personen satsar mer på studenterna än vad Leijonborg gjorde.

Moa Neuman, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, är lite förvånad.


Hittills har regeringen inte uppfyllt vallöftet om en studiemedelsreform. Men Leijonborg har inte dåligt samvete.

– Jag hade ingen aning om att han var högskoleminister, säger Andrea Rishaug som pluggar kemiteknik på Kungliga tekniska högskolan, KTH.

Hennes betyg till Leijonborgs och regeringens studentpolitik blir underkänt.

– Alla vet att studenter har det tufft och är fattiga. De säger hela tiden "vi ska höja bidragen så att folk kan plugga". Men inte fan är det någon som ändrar på det.

Studenten Robert Fredriksson tycker annorlunda.

– Det jag har läst i media verkar vara ganska vettiga åsikter, så jag tycker det verkar tråkigt att han ska lämna. Sverige behöver satsa mer på specifik forskning, vi måste satsa på det för att kunna konkurrera.

Lars Leijonborg tackade alltså för sig på en presskonferens i dag.

På frågan om vad han är mest nöjd med i karriären så svarade han: att alliansen vann valet 2006, och satsningarna på forskning som han har drivit igenom.

– Det har skett resurstillskott av ett slag som aldrig tidigare har förekommit.

Men samtidigt som regeringen har bestämt sig för att satsa miljarder på forskning så frös pengarna till höjda studiemedel inne.

Nicke Grundberg på Stockholms studenters centralorganisation SSCO tycker att Leijonborg har svikit studenterna.

-Vi betraktar hela hans ministerskap som ett misslyckande. Till att börja med har han misslyckats med att höja studiemedlet som han har utlovat flera gånger och faktiskt gick till val på.

Men Lars Leijonborg tycker inte att han har prioriterat fel.

– Läste man det finstilta så stod det faktiskt att blir det jättekris så kanske vi inte kan genomföra det här, och det blev jättekris. Så jag har inte så dåligt samvete.

 Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se