Operation Leo - Leijon som gisslan


Sent på kvällen den 31 mars 1977 griper säkerhetspolisen Norbert Kröcher på Slussen i Stockholm.  Han har en anteckningsbok i fickan med en detaljerad  plan över en kidnappning. Han tillhör den tyska 2 juni-rörelsen. Samtidigt stormar polisen en villa i Trollbäcken. En terroristliga har sprängts.

 

Inom ett dygn har planerna blivit offentliga och en skakad Anna-Greta Leijon berättar hur hon fick reda på att hon skulle tas som gisslan.

Snart står det klart att den planerade kidnappningen av Anna-Greta Leijon är en hämndaktion. Kröcher var den drivande i ligan och ville hämnas terroristen Siegfred Hausner.
 
Hausner dog i tyskt fängelse sedan han utvisats för sin delaktighet vid terrordramat på Västtyska ambassaden i Stockholm 1975,  då två ambassadtjänstemän och en terrorist dödades.    
 
Anna-Greta Leijon var då invandrarminister och ansvarig för utvisningen.

 

Mitt på dagen den 24 april 1975 tar sig sex medlemmar ur Röda Armefraktionen in på den Västtyska ambassaden och tar tolv tjänstemän som gisslan. Den tyske militärattachén Andreas von Mirbach skjuts först.

Syftet med aktionen är att  förmå den västtyska regeringen att släppa 26 fängslade Baader-Meinhofterrorister. Tolv timmar senare var det hela över och ekot sammanfattar den kaotiska natten. Ett par dagar efter ambassaddramat utvisas de fyra terroristerna. Regeringen kritiseras hårt. Ett läkarutlåtande intygar att Hausner är så svårt skadad att han inte kommer att överleva utlämningen.  
 
Kröchers hämnd avslöjades av den svenska säkerhetspolisen och han utvisas direkt till Västtyskland tillsammans med en medhjälpare.
 
Två år senare får Tidningen Vi en unik intervju med Norbert Kröcher i det tyska fängelset. Kröcher kallar sig antiterrorist och beskriver sig som krigsfånge som skulle sökt asyl i Sverige.
 

 

 

I planen ingick också att förmå västtyska staten att frige åtta terrorister. Gruppen skulle också pressa svenska staten på 20 miljoner kronor. 
 
Inte bara Kröcher utvisades, flera latinamerikaner som påstods ha deltagit i planeringen utvisades också och en mediadebatt blossade upp - Vem är terrorist egentligen? 
 

 
Hösten 1977 har terroristrättegången inletts för de svenskar som deltog i planeringen. Den åtalade Kröchers 19-åriga flickvän blir intervjuad och menar att någon terroristliga aldrig funnits, mediabilden har varit orättvis.
 

 
Efter 35 rättegångsdagar meddelar tingsrätten dom mot de 16 åtalade, de flesta ungdomar. Sex av de åtalade döms för förberedelse till människorov.
 
 
 
Norbert Kröcher dömdes i västtysk domstol till 11,5 års fängelse.
 
 – Vi skulle aldrig genomföra kidnappningen... vi hade redan avbrutit aktionen, säger Kröcher till reportern Magnus Gertten i en intervju i Godmorgon världen 1990.

Det här reportaget var kasserat ur SR:arkiv - och har för den här sidan kopierats från Arkivet för Ljud och bild, därav den något sämre ljudkvalitén.
 

Programmet Tendens ställer 1995 frågan – Hur kan demokratierna skydda sig mot terrorism? 
Ylva Mårtens får en intervju med Kröchers f d flickvän. 
 

 


20 år efter dramat med den ökända trälådan - intervjuas Kröcher igen, fortfarande anarkist och fortfarande inte ångerfull. Han har avtjänat sitt fängelsestraff och arbetar bl a med ungdomar och på en teater i Berlin.