Varannan kommun vill ha hårdare krav

Varannan kommun som svarat på en enkät som Ekot skickat ut tänker ställa hårdare krav på djuromsorgen när de köper griskött i framtiden, och nästan var tredje kommer omedelbart att minska eller helt sluta köpa griskött från Danmark.

Reaktionerna i landets kommuner är kraftiga efter Ekots avslöjande om missförhållanden i den danska grisnäringen.

– Jag känner mig lurad, och det är fruktansvärt tråkigt. Vi går ut med kvalitet på tallrikarna och så får vi veta via massmedia att grisarna farit illa. Det är fruktansvärt, riktigt fruktansvärt. Det är inget vi vill stå för, säger Solbritt Törnqvist, måltidsansvarig i Tjörns kommun.

I de svenska kommunerna har det danska köttet blivit allt mer populärt och förra året kom hälften av allt griskött från Danmark enligt Servera som är kommunernas största leverantör av livsmedel.

I en rad reportage och filmer visade vi upp den framgångsrika danska grisindustrins baksida. Suggor som hålls i burar, överpackade boxar och grisar som misshandlas på väg till slakt.

Ekot skickade en enkät till alla Sveriges kommuner för att se hur de reagerade på avslöjandet. 140 kommuner har svarat på enkäten och av dem ska var tredje omedelbart dra ner eller sluta köpa danskt griskött.

Hos grossisten Servera har telefonen gått varm efter Ekots avslöjande, berättar inköpsdirektören Nils Berntsson.

– Det är klart att de har varit bestörta över det som visats och den hantering av grisar som man inte varit helt medveten om, säger Berntsson.

På sikt kommer förändringarna bli än större. Mer än varannan kommun som svarat på Ekots enkät hävdar att de kommer ställa hårdare krav på djuromsorg i nästa upphandling. Det handlar om att suggor inte ska hållas i burar, att svansarna inte ska klippas av, och att grisarna ska ha halm att böka med.

Enligt Nils Berntsson på Servera är det här krav som kommit för att stanna.

– Jag tror att vi kommer få se skärpningar här och önskemål om att vi kan garantera det här i större omfattning än tidigare, säger han.

Hårdare krav på djuromsorg innebär sannolikt också att köttet blir dyrare. Men det får man ta, säger Solbritt Törnqvist i Tjörn.

– Det blir ju ekonomiska konsekvenser, men vi får ta dem i efterhand. Vi får skära ner på något annat. Jag kan inte stå för det här med grisarna. Jag kan inte vara med och bidra till att djur far illa. Jag är ansvarig för det här, det är skattemedel. Jag tror inte att barnen vill att vi ska köpa misshandlade grisar. Nej, det går inte, säger Solbritt Törnqvist.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se