29 svenska filmer har premiär under hösten

4:35 min

Idag presenterade Filminstitutet de svenska filmer som har premiär under hösten. Det är bland annat en ny filmversion av den kända boken "Utvandrarna".

"Utvandrarna" är en älskad bok av författaren Vilhelm Moberg, som kom 1949. Den handlar om människor som utvandrar från Sverige till USA, på mitten av 1800-talet. Då var det mycket fattigdom i Sverige, och över en miljon människor utvandrade till Nordamerika fram till 1920-talet. Boken "Utvandrarna" har redan blivit film en gång. Nu kommer en ny version, som regisseras av Erik Poppe.

"Utvandrarna" ska ha premiär på juldagen, den 25 december. Då brukar alltid någon av årets största svenska filmer ha premiär. Men förra året blev det inte som planerat. Filmerna som skulle ha premiär på juldagen blev flyttade på grund av att coronasmittan ökade och biograferna stängde.

Biograferna har varit stängda i perioder under coronapandemin. Nu är biograferna öppna, men det får vara högst 300 personer i varje salong, och det måste vara avstånd mellan sällskapen. Biosalongerna kan alltså ta in mycket färre personer än vanligt. Flera filmpremiärer har blivit flyttade under pandemin. Några av filmerna som har premiär nu, skulle egentligen ha haft premiär tidigare. Och två filmer som skulle ha premiär under hösten har blivit flyttade till senare. En av dem är filmen om fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic, "Jag är Zlatan". Filmbolaget vill att fler människor ska kunna se den på bio, så de har flyttat fram premiären.

Risken finns att fler filmer flyttas, men just nu är planen i alla fall att 29 svenska filmer ska ha premiär under hösten. De flesta av filmerna har premiär på bio, men en del visas bara på streamingjtänster. En av dem är komedin "Suedi" av Manuel Concha. Den handlar om Mahmod som vill bli svensk – och byter namn, skaffar Volvo och blåa linser. Den har premiär 1 oktober.

Flera av filmerna är dokumentärer. Till exempel filmen "Sabaya", av Hogir Hirori. Den handlar om människor som räddar yazidiska kvinnor ur flyktinglägret al-Hol i Syrien. Den har premiär den 19 november. Den har redan blivit hyllad utomlands, till exempel i USA.

Nästa vecka har filmen "Tigrar", av Ronnie Sandahl, premiär på bio. Den handlar om en 16-årig kille som flyttar till Italien för att bli fotbollsproffs, men som mår psykiskt dåligt. Den är baserad på en bok av Martin Bengtsson, som skrivit om sitt eget liv.